Oslovalget 2023 – Innledning: Partiprogrammene sett gjennom sykkelbriller

Også foran dette valget har jeg gått gjennom programmene til de som stiller til valg i Oslo, og jeg har lest dem med sykkelbriller.

Mitt utgangpunkt for å vurdere partiene, er som ved tidligere valg hvem som står for en god og troverdig sykkelpolitikk. Valget dreier seg selvfølgelig om mer enn sykkelpolitikk, og jeg mener også en del om andre saker. Men de sakene har jeg ikke tenkt å kommentere her. Men “sykkelpolitikk” kan selvfølgelig utvides til å være samferdselspolitikk og byutvikling. For det handler om hva slags by vi vil ha. Jeg har tatt med partiene som er representert i Oslo bystyre, de som kanskje kan komme til å bli det og litt til, og så blir det en stor gruppe med “Andre” som ikke får sin egen gjennomgang.

I motsetning til avisenes valgomater behøver jeg ikke bare holde meg til partienes programmer. Politikere skal dømmes ut fra hva de gjør, ikke hva de sier og lover. Derfor må vi se på hva de har gjort fram til nå, ikke på hva de sier at de skal gjøre i den kommende perioden.

Det er tre partier som har troverdighet i de sakene jeg vil fokusere på:

Jeg kunne også ha tatt med Arbeiderpartiet, men de trenger å bli holdt i ørene av MDG og SV.

Arbeiderpartiet — jeg har ikke full tillit til dem. Arbeiderpartiet i Oslo er OK, men de overskygges av AP på riksplan, som har gått til sengs med det byfiendtlige partiet Senterpartiet. Jeg kjenner ikke det indre liv i byrdået, men jeg sitter med et inntrykk av at Arbeiderpartiet har vært bremseklossen.

Venstres stor problem er de mulige alliansepartnerne, som Høyre, FrP og kanskje andre ytre høyre partier.

Høyre har vist seg som et omkampparti uten troverdighet. De er veldig for sykkelplaner, men setter seg på bakbena når planene skal gjennomføres, i alle fall så lenge det blir konflikt med bilistene, ikke minst om bilistenes elskede parkeringsplasser. I praksis prioriterer Høyre bil og bilister.

Vi har fått mange partier på ytre høyre fløy, i tillegg til FrP. Dette er “Folkets parti” (tidligere folkeaksjonen mot bompenger), “Partiet mot bompenger” (en annen fraksjon av den tidligere folkeaksjonen mot bompenger), Industri og Næringspartiet, Alliansen, Liberalistene, Norgesdemokratene. Det siste synes å være partiet for ekskluderte FrP-politikere. Felles for disse er de er klimafornektere, hvilket vil si at de er kunnskapsfornektere, og mot sykkeltilrettelegging. Jeg håper at disse bidrar til at ytre høyre-stemmene spres så mye at alle disse partiene taper på det.

Oslovalget 2023