Det ble en del knall og fall mot slutten av gårsdagens etappe. Jeg har ikke funnet noe informasjon om hvem som var involvert i det vi så av kræsj, og hvordan det gikk med dem. Det ble autralieren Kaden Groves som var raskest i den spurten vi ventet at skulle komme.
Dagens etappe er 185,7 km lang og kupert. Avslutningen er flat, men en del av spurterne kan være kjørt av på noen av høydene før de kommer så langt. Det kan bli et spurtoppgjør mellom spurtsterke ryttere som også henger med i klatringer.
Etappen starter litt inne i landet, og holder seg inne i landet før den svinger ut mot kysten ikke langt fra Valencia, og målgang er i Burriana, ute ved kysten et stykke nord for Valencia. Vi skal tilbringe denne og de neste to dagene i den autonome regionen Valencia. Innenfor regionen Valencia finner vi provinsen Valencia, i tillegg til provinsene Castellón og Alicante. Valencia er også byen Valencia, den største byen i regionen, Spanias største middelhavshavn og hovedstad i regionen Valencia og provinsen Valencia. Forvirret? I såfall er du ikke alene om å være det. Hva det i praksis vil si at det er en autonom region, vet jeg ikke. Jeg kan enda mindre om spansk konstitusjon og administrasjon enn om spansk vin. Men vi har sett fra den autonome regionen Catalonia er det grenser for hvor autonome de kan være. Vi skal holde oss til vin og kanskje litt annen drikke, og muigens noe å bite i. Konstitusjon, administrasjon og politikk får være for denne gang.
Det er fire klassifiserte vinområder i regionen Valencia. Lengst mot nord, mot grensen til Aragon og Catalonia, finner vi det IGP-klassifiserte området Castelló. Videre har vi områdene Valencia og Uitel-Requena, som vi kommer tilbake til i på 6. og 7. etappe. Lenger syd har vi området Alicante, som får vente til 8. etappe. Dagens etappe holder seg stort sett i Castelló, så slik sett er det stedet å starte. Det er vanskeligere å finne informasjon om IGP-klassifiserte viner enn viner med den høyere DO-klassifiseringen. Alt jeg har klart å finne om vin fra dette området er på spansk eller catalansk. Selv om jeg ikke kan noen av de språkene, er mitt inntrykk at det ikke har vært særlig informativt. Det har vært produsentorganisasjoner som har presentert sine medlemmer. I tillegg har jeg funnet en vinturist som på engelsk skriver begeistret om sitt besøk på en vingård i området. Det blir en ganske tynn spiker å koke suppe på. Vi får gjøre som han som kokte spikersuppe. Når vi snakker om “å koke suppe på en spiker”, så er det gjerne i betydningen suppe på ingen ting. Men det var ikke det som skjedde i eventyret. For mens han kokte suppen, fortalte han kona på gården at den ville bli så mye bedre med litt av det, og enda bedre hvis han også hadde oppi litt av dette også, osv. Så han fikk veldig mange ingredienser til sin spikersuppe.
Nå skal ikke jeg snakke ned IGP-klassifiserte viner. De har gjerne mindre strenge regler, som gjør at produsenter som ønsker å eksperimentere velger dette fremfor høyere klassifisering. Jeg fikk akkurat inn boken Peñín Guide Spanish Wine 2023. Det er en bok som omtaler de beste vinene fra ulike områder, og egentlig ikke en bok for å få en oversikt over spansk vin. Jeg bestilte den litt sent, og fikk den først i går, så jeg har ikke hatt tid til å lese mye i den før jeg gikk i gang med denne serien. Her er det vin fra IGP-klassifiserte områder. Men for IGP Castelló nevnes bare to produsenter, som får en litt midt på treet score.
Jeg har flere ganger skrevet at jeg alltid holder meg til lokal vin når jeg er i et vinproduserende område. I alle fall må jeg smake den, men det har nok hendt at jeg har funnet den såpass lite interessant at jeg etter å ha smakt den har gått over til vin fra mere kjente områder i nærheten. Når det er så lite tilgjengelig informasjon om viner klassifisert som IGP Castelló annet enn på de lokale språkene, kan det tyde på at dette er en vin man drikker hvis man er i området, men ikke anstrenger seg for å finne hvis man er andre steder.
Vi har vært innom noen druer så langt i Vueltaen. Selv om vi ikke finner informasjon om en typisk vin fra dette området, kan vi ta med en del om en drue som har sine røtter her.
Til andre etappe var vi innom duen som i alle fall i Australia har samme navn som startbyen Mataró. Druen er mer kjent som Monastrell i Spania og Mourvèdre i Languedoc og Provence. Det finnes mange flere navn på den druen, med de går vi ikke inn på. Druen har sin opprinnelse i Valencia-regionen. Ifølge Jancis Robinson m.fl. “Wine Grapes” er druen omtalt som monastrell allerede på 1380-tallet. Navnet kommer fra monastriellu, som er en diminutivform av monastrieu, eller kloster. Navnet tyder på at det er en drue som munkene har hatt med seg.
En historie sier at druene ble introdusert i dette området av fønikerne rundt 500 år før vår tidsregning. Men det er visst ikke noe vitenskapelig belegg for den historien.
På 1500-tallet skal druen ha blitt introdusert til Provence, fra den byen som i dag heter Sagunto. Om vi skal være presise, så er Sagunto i provinsen Valencia, og ikke i provinsen Castelló. Men den er ikke i vinområdet Valencia, men heller nærmere vinområdet Castelló, så da får det stå til. Det catalanske navnet på byen Sagunto var Morvedre fram til 1868. Litt lenger inne i landet finner vi området som fortsatt heter Camp de Morvedre. Så når jeg sier at Mourvédre er det franske navnet på druen, så er det en sannhet med visse modifikasjoner. Navnet kommer fra spansk eller eventuelt catalansk, men har blitt litt forfransket. Dypere ned i etymologien har jeg ikke tenkt å gå.
Los vinos de la Vuelta 2023
- Los vinos de la Vuelta 2023. Jeg prøver meg på Spania i år også
- 1. etappe: Barcelona -- Barcelona (lagtempo)
- 2. etappe: Mataró — Barcelona
- 3. etappe: Súria — Arinsal Andorra
- 4. etappe: Andorra la Vella Andorra — Tarragona
- 5. etappe: Morella -- Burriana
- 6. etappe: La Vall d’Uixó — Pico del Buitre Observatorio Astrofísico de Javalambre
- 7. etappe: Utiel — Oliva
- 8. etappe: Dénia — Xorret de Catí. Costa Blanca Interior
- 9. etappe: Cartagena — Collado de la Cruz de Caravaca
- 10. etappe: Valladolid — Valladolid (tempo)
- 11. etappe: Lerma — La Laguna Negra. Vinuesa
- 12. etappe: Ólvega — Zaragoza
- 13. etappe: Formigal. Huesca la Magia > Col du Tourmalet
- 14. etappe: Sauveterre-de-Béarn > Larra-Belagua
- 15. etappe: Pamplona > Lekunberri
- 16. etappe: Liencres Playa > Bejes
- 17. etappe: Ribadesella / Ribeseya -- Altu de L'Angliru
- 18. etappe: Pola de Allande — La Cruz de Linares
- 19. etappe: La Bañeza — Íscar
- 20. etappe: Manzanares El Real — Guadarrama
- 21. etappe: Hipódromo de la Zarzuela — Madrid. Paisaje de la Luz
Los vinos de la Vuelta
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.