Los vinos de la Vuelta 2023 7. etappe: Utiel — Oliva

Det ble litt av et fyrverkeri i går, og en styrkedemonstrasjon fra Jumbo Visma. Det ble superhjelperytter Sepp Kuss’ store dag med eappeseier. Hvis han ikke hadde vært så ivrig etter å hilse på folk på slutten ville han kanksje ha tatt den røde sammenlagttrøyen også. Unge Lenny Martinez ble nummer to på etappen, og sikret seg ledertrøyen. Primoz Roglic og Jonas Vingegaard viste styrke og tok inn mye på Remco Evenepoel. Evenepoel viste litt svakhetstegn. Nå er det tett og spennende i sammendraget.

I dag er det en 188,5 km flat etappe. Den starter nedover, før den dreier mot syd i Valencia og følger kysten. Når etappen går langs kysten er det alltid spennende om det blir sidevind. Det kan være solgangsvind på ettermiddagen, når de sykler langs kysten. Hvis det er sol blir land og dermed luften over land varmet opp mer enn havet og luften over havet. Den varme luften over land stiger opp slik at det dannes et lokalt lavtrykk, og litt kjøligere luft blåser inn fra havet for å fylle den ledige plassen. Dette gir en pålandsvind, som vil være en vind fra øst eller sydøst i dette området. Jeg kjenner ikke de lokale meteorologiske forholdene, så jeg vet ikke hvor mye solgangsvind preger dette området på denne tiden av året.

I går var det hardt kjør hele veien. Det er nok mange slitne ryttere i dag. Jeg tror ikke det blir noe seriøst brudd i dag, slik at det ender med et spurtoppgjør. Om det ikke skulle bli sidevind som bidrar med litt splitt og hersk i feltet.

Vi er fortsatt i regionen Valencia, og vi skal innom vinområdet Valencia. Men vi tar en liten omvei til vinen.

Nok en etappe som starter inne i landet, går ut til kysten, for så å følge kysten til et stykke syd for Valencia. På veien inn mot Valencia går etappen nær, muligens gjennom den lille byen Buñol. Kartet er ikke presist nok til at jeg kan si sikkert hvor etappen går her. Under en festival i byen er det tomatkrig — La Tomatina. Man kaster tomater på hverandre, og det går med noen tonn tomater.

flydime, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons.

La Tomatina finner sted den siste onsdagen i august, altså to dager før denne etappen. Syklistene bør ikke risikere å bli truffet av tomater, og vi får satse på at det ikke ligger tomatrester igen i traséen, som kunne ha gjort den glatt og farlig.

Valencia er mer kjent for appelsiner enn for vin. Så drikke til dagens etappe burde kanskje ha vært appelsinjuice, om ikke det skulle være tomatjuice etter La Tomatina.

Området er også kjent for paella, som lokalbefolkningen skal være veldig stolte av. Jeg kommer til å gjenta mange ganger at det er mye jeg ikke har visst, og helt sikkert mye jeg fortsatt ikke vet om Spania. Det er den viktigste grunnen til at jeg har dykket ned i dette. Inntil jeg begynte å se på dette, trodde jeg at det var to områder i Europa hvor det dyrkes ris: Posletten i Italia og Camargue i Frankrike. Men det er feil. Det dyrkes også ris i Spania. Det burde man ha kunnet tenke seg til. Man ville neppe hatt en tradisjonsrik rett som paella som i stor grad består av ris, uten lokal risproduksjon. Omtrent 2/3 av den spanske risen dyrkes i området rundt Valencia. Om jeg har forstått det rett (ingen garanti), så har risen fra området sin egen DO-klassifisering.

Dette har jeg nevnt flere ganger: Det klassifikasjonssystemer vi mest kjenner for vin, er ikke forbeholdt vin. Det er et klassifikasjonssystem for landbruksprodukter. Hvis norsk mat hadde hatt så god kvalitet som lanbruksorganisasjonene og -myndighetene vil ha oss til å tro, da kunne norsk kvalitetsmat ha vært klassifisert på tilsvarende måte. Men det forutsetter strenge krav til opprinnelse, råvarer og kvalitet i alle produksjonsledd, noe som er en helt fremmed tanke i norsk matproduksjon. I land som Spania, Frankrike og Italia er også det meste av den maten som selges ganske middelmådig industrimat. Men de har klart å ta vare på og utvikle lokal kvalitetsmat.

Går vi en del år tilbake ble det produsert mye bulkvin i Valencia. Men også her har man begynt å satse mer på kvalitet.

Den informasjonen jeg har funnet om Valencia DO er ganske forvirrende. Det står et sted at området Valencia DO er delt i to områder. Det minste området, Clarino, ligger ca 65 km sydvest for Valencia by. Her lages særlig en ganske kraftig rødvin av druene Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot.

Det større området ligger nord og vest for Valencia by, ved foten av Sistema Ibérico fjellene. Men så står det også at Valencia DO er delt i tre underområder. Jeg oppfatter det slik at det er det største av de to områdene, som så deles i tre. Men sikker er jeg ikke. Uansett: Alto Turia ligger ca 70 km nordvest for Valencia. Dette er høytliggende vinmarker langs de øvre deler av elven Turia. Vinmarkene her ligger 700 — 1100 meter over havet. Dette er det høyest liggende og kjøligste området innenfor Valencia DO, og er egnet for å produsere tørr hvitvin. Den lages særlig av druene Macabeo og den lokale druen Merseguera. Lenger nede i dalen produseres den lokale, søte spesialiteten Moscatel de Valencia, som lages av druen Moscatel de Alejandra. Det er en vin jeg ikke hadde hørt om før jeg begynte å lese meg opp før årets Vuelta.

Litt øst for Turia-dalen ligger produksjonssonen Valentino. Her produseres det hvitvin av Macabeo og Merseguera, men også av Chardonnay og Semillon. Det produseres også rødvin av Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot.

Det produseres mange typer vin, men det er ikke noe som kan skilles ut som typisk Valancia DO.

Los vinos de la Vuelta 2023

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.