Los vinos de la Vuelta 2023. 10. etappe: Valladolid — Valladolid (tempo)

I dag er det en 25 km lang og flat indiviuell tempoetappe. Det er på en slik etappe sammenlagtfavorittene kjemper om å vinne tid, eller i alle fall ikke tape tid. Noen tempospesialister satser på etappeseier. For resten av rytterne handler det om å gjennomføre med en viss stil innenfor tidsgrensen. For dem blir det en gjennomkjøring for å komme i gang etter hviledagen, før morgendagens etappe.

Vi vet at Primoz Roglic, Remco Evenepoel og Jonas Vingegaard er sterke temporyttere. Sepp Kuss har vanligvis hatt rollen som en super hjelperytter, sælig i fjellene. Han har derfor hatt lite å kjempe for på tempoetappene i de store rittene. Derfor vet jeg ikke noe om hvor god han kan være på en slik etappe når han kjemper om å beholde ledertrøyen. Det blir derfor særlig interessant å se Sepp Kuss sykle i dag.

Vi har flyttet oss nordover, og vi er nå på høyslettene nord for Madrid. Vi er i regionen Castilla y Leon, hvor det er mange interessante vinrområder.

Det er en kort etappe, og det mulige vinområdet langs etappen blir tilsvarende mindre.

Like nord for dagens by, finner vi vinområdet Cigales. Det er et av de vinområdene som var helt ukjent for meg, inntil jeg begynte å lete etter vin langs Vueltaen. Utgangspunktet for at jeg startet med dette, først for Tour de France, siden for Giro d’Italia og nå for Vuelta d’Espagña var at det å følge etappene i disse tre “Grand Tours” kan være en like god “systematikk” som en hvilken som helst annen, for å lære mer om disse vinene. Og det lar meg kombinere mine interesser for sykkel og vin — og jeg lærer også mye annet om de landene og områdene jeg er “besøker” på denne måten.

Cigales ligger høyt, ca 750 meter over havet, som blant annet gir ganske store forskjeller mellom dag og nattemperatur. Området er tørt, men en gjennomsnittlig årsnedbør på ca 400 mm. Til sammenligning gennomsnittlig årsnedbør i Oslo 836 mm og i Bergen 2496 mm, ifølge Store norske leksikon. Vi søringer har en del fordommer når det gjelder Nord-Norge, f.eks. at det er dårlig vær. Vel kan det være kaldt. Men årsnedbøren i Alta og Karasjokk er omtrent på nivå med Cigales. Temperaturforskjellene gjør nok at tørke oppleves på en helt annen måte i Cigales, sammenlignet med i Finnmark. I Cigales kan sommertemperaturene komme opp i over 40 grader. varmt har det ennå ikke blitt i Finnmark.

Cigales er et lite vinområde, mellom kjente vinområder som Ribera del Duero og Rueda, og har kommet i skyggen av disse. I vinverden gjelder i noen grad “Hvorfor være stor, når man er lykkelig som liten?” Vinmarkene i Barbaresco i italienske Piemonte utgjør omtrent et dobbelt så stort areal som Bygdøy. Men de hevder seg godt likevel, og synes ikke å plages av å grense mot storheter som Barolo. Cigales hevder seg ikke på samme måte mot sine mer berømte naboer.

Jordsmonnet i Cigales er i hovedsak kalk, sand og leire. De dominerende druene er Tempranillo og Garnacha. Men også her har det blitt plantet “internasjonale”, altså franske druer som Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Vinene fra området sies å ligge et sted mellom den elegante og strukturerte vinen fra Ribera, og den mer rustikke vinen fra Toro.

Området er mest kjent for rødvin, men det produseres også mye rosévin. Det produseres også en del hvitvin, i hovedsak laget av druen Verdejo, en lokal drue som inntil jeg leste meg opp på dette var ukjent for meg. Det er en aromatisk drue som ofte blandes med Viura eller Sauvignon Blanc. Viura var også en ukjent drue for meg, inntil jeg fant ut at dette er det lokale navnet på Macabeo, en drue som er kjent fra mange områder i Spania. Forvirringen blir ikke akkurat mindre av at mange druer har ulike lokale navn.

Los vinos de la Vuelta 2023

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.