Los vinos de la Vuelta 2023. 11. etappe: Lerma — La Laguna Negra. Vinuesa

Det var ingen overraskelse at tempospesialisten Filippo Ganna vant gårsdagens etappe. Men det er egentlig mer interessant hvordan stillingen i sammendraget er etter denne etappen. Noen sier at det er nå Vueltaen virkelig begynner. Sepp Kuss beholdt ledelsen, og han har sagt at han gjerne vil vinne Vuletaen. Marc Soler beholdt andreplassen. Remco Evenepoel tok tid på sine viktigste konkurrenter. Primoz Roglic gjennomførte en god tempo. Jonas Vigegaard viste at han ikke er i like god form som han var i Tour de France, og det var vel heller ikke å vente. Jumbo-Visma må foreta noen vanskelige prioriteringer for resten av Vultaen.

I dag er det en 163,2 km lang flat etappe, med motbakkeavslutning. Jeg ser for meg to mulige scenarier. Det ene er at et brudd med ufarlige ryttere får gå, mens sammenlagtkandidatene vokter på hverandre. Eduardo Sepulveda, som leder klatrekonkurransen, ligger så langt bak i sammendraget at han kan forsøke å få klatrepoeng i avslutningen, uten at han er en trussel for sammenlagtkandidatene. Det andre scenariet er at et eller flere av de store lagene setter stor fart på den flate delen av etappene, for å mørne konkurrentene før den avsluttende bakken.

Vi er fortsatt i regionen Castilla y Leon. Vi skal inn i området Arlanza, som ligger rundt dagens startby Lerma.

Det bør ikke overraske at Tempranillo er den dominerende druen i denne delen av Spania. Druen kalles i dette området “Tinta del Pais”. Den suppleres med Garnacha og Mencia. Regionen heter Castilla y Leon, som, om jeg har forstått det rett, ble dannet ved sammenslåing av de tidligere regionene Castilla og Leon. Léon er i dag en provins i den nordvestre delen av Castilla y Leon. Mencia omtales som Léons flaggskip.

Mencia er en ny og ukjent drue for meg som dyrkes i denne delen av Spania og den er genetisk identisk med den portugisiske druen Jaen. Druen har stort sett blitt brukt til produksjon av enkel bordvin. Men som med andre tradisjonelle druer har noen produsenter som har satset på mindre volum og høyere kvalitet.

Cabernet Sauvignon, Merlot og Petit Verdot er andre druer som er tillatt i områdets vin.

Det produseres også hvitvin av druene Viura og/eller Albillo. Viura var en ukjent drue for meg, inntil da jeg lette etter vin til 10. etappe og oppdaget at det er et annet navn på Macabeo. Albillo er en annen drue fra området, også den var helt ukjent for meg inntil jeg kom til denne etappen. Den finnes i flere varianter, uten at jeg blir særlig klok på disse variantene.

Selv om den omtales som en drue fra denne delen av Spania, finnes nære slektninger på Kanariøyene, i Georgia, på Krim og i Aserbajan. Jeg merker meg navnene Albillo Criollo og Albillo Foresterio, som forbindes med Kanariøyene, men som visstnok i liten grad brukes i kommersiell produksjon. Når jeg merker meg disse navnene, er det egentlig en fullstendig avsporing. Criollo og Forastero (med a, ikke e) er navnene på de to hovedtypene av kakaobønner, som brukes i sjokoladeproduksjon. Criollo regnes som den fineste av disse to bønnene. Jeg har ikke hørt om at det dyrkes kakao i Spania, og jeg aner ikke om navnene på druene og navnet på kakaobønnene har noe som helst med hverandre å gjøre.

Los vinos de la Vuelta 2023

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.