Los vinos de la Vuelta 2023. 13. etappe: Formigal. Huesca la Magia > Col du Tourmalet

Det ble et nærmest oppskriftsmessig spurtoppgjør i går. UAE-rytteren Juan Sebastian Molano kom som en rakett på slutten, og to seieren. Kaden Groves så ut til å ha et perfekt opptrekk, men så var det noe som stoppet et lite øyeblikk. TV2s kommenatorer antydet at han kanskje hadde problemer med giret, men andre skriver etterpå at han fikk foten ut av pedalen. Uansett, slikt har man ikke tid til når det drar seg til i spurten. Med andreplass beholdt han den grønne poengtrøyen, og han har allerede to etappeseiere, så jeg synes ikke så veldig synd på ham.

I dag er det en 134,7 km lang fjelletappe, med målgang på Tourmalet. Etappen starter i Spania, og krysser grensen til Frankrike. Dette bør bli en kamp mellom sammenlagtkandidatene. Jeg velger å ta med profilen på denne etappen. Den starter litt oppover, før det går kraftig ned til Laruns, så opp til Col Aubisque, så ned før det igjen går opp til Col de Spandelles, ned igjen og så til slutt opp til Tourmalet. På en såpass kort etappe med så mange heftige klatringer, får en del spurtere problemer med tidsgrensen. Det er ikke noen flate transportstrekninger mellom klatringene, hvor de kan kjøre inn noe av det de har tapt oppover.

Mange av spurterne er gode utforkjørere. Man må våge å gå på med en viss dødsforakt for å hevde seg i en massespurt, og den samme egenskapen får dem til å satse hardt nedover. Kanskje vil noen av spurterne satse på å opparbeide et visst forsprang på vei ned fra Puerto de Portalet, for å ha litt å gå på når klatringene begynner for alvor.

Vi skal nå over til Frankrike, til områder som er kjent fra Tour de France. Jeg nevnte til 3. etappe at det ikke er så lett å krysse Pyreneene. Men det er et pass nord for Zaragosa hvor man krysse over til Frankrike. Til Pyreneetappene i Tour de France har jeg flere ganger vært innom at at Pyreneene er et geologisk aktivt område. Afrika skyver den Inberiske halvøy foran seg, og der denne kolliderer med den euro-asiatiske kontinentalplaten reiser Pyreneene seg i kollisjonssonen. Denne geologiske aktiviteten gjør at det er ganske mange varme kilder i Pyreneene, og det er ganske mange Spa og badeanlegg som hadde sin storhetstid den gang folk ikke bare kunne sette seg på et fly til Syden. I dag er mange av disse anleggene ganske forfalne og preget av fordums storhet.

Hvis vi vil ha vin på dagens etappe, må vi stoppe å bunkre ved Huesca, under transportetappen fra gårsdagens målby Zaragoza til dagens startby Formigal. Her finner vi vinområdet Somontano. Somontano betyr “under fjellene”, og vinområdene ligger ved foten av Pyreneene, mindre enn 60 km fra grensen til Frankrike. Vinmarkene ligger høyt, i skråningen opp mot Pyreneene. Den høye beliggenheten og nærheten til fjellene gir ganske store forskjeller mellom dag- og nattemperatur. Dette bidrar til god balanse mellom sødme og syre. En god balanse mellom alkohol, fruktighet og syre gjør vinene herfra attraktive etter dagens smak.

Lokale røde/svarte druer som Moristel og Parraleta dyrkes nesten bare i dette området. Begge disse druene var ukjente for meg. I tillegg dyrkes den hvite/grønne Macabeo, som i dette området er kjent som Alcañón. Kjært barn eller kjær drue har mange navn.

Det dyrkes også Garnacha og de “internasjonale” druene Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. I tillegg til Macabeo dyrkes de grønne/hvite druene Gewurztraminer og Chardonnay. Gewurztraminer er en drue jeg først og fremst forbinder med Alsace. Men druen stammer egentlig fra Nord-Italia, og har navn etter landsbyen Tramin, eller Tremeno på italiensk, som ligger i Alto Adige. Alto Adige, eller Süd Tirol som det heter på tysk, er et tyskspråklig område i Italia. Under årets Vuelta har jeg oppdaget at denne druen også dyrkes flere steder i Spania, noe jeg ikke var klar over.

Dagens etappe kommer inn på en av de mer kjente Tour de France-etappene ved steder som heter Laruns og Eaux-Bonnes. Eaux-Bonnes har sitt navn etter slike varme kilder.

Herfra går veien opp til Col Aubisque. Første gangen jeg kjørte over her, kom vi denne veien fra Zaragosa (nei, jeg har aldri syklet opp disse fjellene). Det var i bakkene opp til Col Aubisque Thor Hushovd la grunnlaget for sin spektakulære etappeseier inn til Lourdes i Tour de France 2013.

Den gang startet etappen i Pau, men fra et stykke nedenfor Euax-Bonnes fulgte den samme vei om til Col Aubisque som dagens etappe. Om jeg husker rett var Thor Hushovd nr 3 over toppen på Col Aubisqe, og tok igjen David Montcoutier og Jeremy Roy på veien ned til Lourdes. Jeg så etappen på fransk TV, og noe av det jeg husker best er bilder som må være tatt av fransk TVs egen fotograf som ikke var en del av den internasjonale sendingen: Det var ansiktsuttrykket til Jeremy Roy da han så hvem som var iferd med å ta ham igjen, og han innså at han ville være sjanseløs i en spurt mot Thor Hushovd. TV2 har vist klipp fra denne etappen mange ganger, men ikke akkurat det klippet — i alle fall har ikke jeg sett det.

I dag skal ikke rytterne til Lourdes, men opp til Tourmalet.

Det er ikke mye vin å hente i denne delen av Pyreneene. Når vi er her under Tour de France har de ofte startet i Pau, som i 2013, og jeg tar da med vin fra Jurançon og Béarn. Men det er nede i dalen, nær Pau. Vi kommer tilbake til noe av vinen derfra i morgen. På dagens etappe kommer vi inn på denne veien langt høyere oppe. Og herfra til Tourmalet har i alle fall ikke jeg klart å finne noen interessant vin.

Los vinos de la Vuelta 2023

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.