Los vinos de la Vuelta 2023. 16. etappe: Liencres Playa > Bejes

Det grenser for hva en gjenoppstått Remco Evenepoel kan klare å få til. Det ble en spennende avslutning, hvor Rui Costa var smartest i spurten. La Vuelta sa det slik på XTwitter:

“The difference between winning and not winning in cycling is minimal. You have to know how to finish and Rui Costa knows that.”

Nå blir det et spørsmål om hvordan rytterne har klart å hente seg inn etter hviledagen.

I dag er det en kort, flat etappe på 119,7 km, med motbakkeavslutning. Den er kort i en sammenheng som dette, men den er mer enn lang nok for slike som meg. Slik det har vært kjørt i det siste må vi regne med stor fart fra start. Etappen starter flatt. De som måtte være litt stive etter den andre hviledagen bør kunne få kjørt seg i gang. Selv om etappen stort sett er flat, er avslutningen brutal. Den er “bare” klassifisert som andrekategori. Den er 4,8 km lang, med en gjennomsnittsstigning på 8,8%, med store deler med 14-15%. Remco Evenepoel jakter etappeseiere og poeng til klatretrøyen. På dagens etappe har han mulighet til begge deler. Men han må ikke kjøre seg så langt opp i sammendraget at de andre lagene ikke lenger vil tillate at et brudd med Evenepoel får lov til å gå. Selv om Jumbo-Visma synes å ha rimelig kontoll, kan andre lag med ryttere innenfor topp-ti begynne å se ham som en trussel.

Vi tenker gjerne på Spania som Syden, med sol og varme. Men her på nordkysten er været preget av nærheten til Atlanterhavet, og det kan være ganske kjølig og fuktig. Denne delen av Spania kalles Det grønne Spania. Vi er i Cantabria.

Cantabria er ikke kjent for vinproduksjon. Jorden er for fruktbar og klimaet for vått og vindullt til at man kan produsere vin av høy kvalitet. Det er to områder som er klassifisert som landvin, Vino de la Tierra (VT): Liebana VT et stykke inn i landet hvor det stort sett produseres rødvin, og Costa de Cantabria VT som er nærmere kysten. Her produseres det hvitvin, og en så uspansk drue som Riesling er dominerende.

Hos Vinmonopolet finner jeg noen spanske hvitviner som har Riesling i drueblandingen, men ingen viner laget bare av Riesling. Og ingen av de vinene jeg har funnet som bl.a. er laget på Riesling, kommer fra dette området. Jeg er glad i Riesling, men foretrekker tysk eller fransk (Alsace). Jeg må medgi at jeg er skeptisk til spansk Riesling, men det kan bare være fordommer. Jeg har ikke smakt noen av disse vinene, men antar at disse også havner i kategorien av viner som man drikker hvis man er i området, men ellers ikke anstrenger seg for å finne.

Holder vi oss til drikke, er Cantabria mest kjent for cider. Jeg er ingen ciderkjenner. Jeg har lenge tenkt at jeg må gjøre meg bedre kjent med cider. Men så langt har jeg ennå ikke kommet.

Los vinos de la Vuelta 2023

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.