Los vinos de la Vuelta 2023. 18. etappe: Pola de Allande — La Cruz de Linares

Så ble det en ny maktdemonstrasjon fra Jumbo-Visma, med topp-tre på etappen og topp-tre i sammendraget. Det ville ha vært interessant å være til stede i lagbussen og under middagen, for å se om stemningen i laget er like god som de gir inntrykk av utad. Jeg heier på Sepp Kuss. Den sterke og alltid lojale hjelperytteren hjalp Primoz Roglic til seier i årets Giro d’Italia, og Jonas Vingegaard til seier til Tour de France. Slik stillingen er nå, bør det være “pay back time”, hvor de hjelper Sepp Kuss til å vinne i det som mest sannsynlig blir hans eneste mulighet til å vinne en grand tour. Remco Evenepoel prioriterer åpenbart klatretrøyen, og festet grepet om den.

Nok en fjelletappe, 179 km. Det er tre første-, en andre og en tredjekategoristining. Etappen avsluttes på toppen av en førstekategori. Alt tyder på at dette blir nok en spennende etappe.

Vi starter lenger vest, og går i mål ikke langt fra der hvor etappen endte i går. Vi er fortsatt i Asturias. Men som jeg skrev i går, er ikke Asturias et område som har en lang tradisjon for vinproduksjon. Jeg har ikke mye å legge til, i tillegg til det jeg skrev i går. Så jeg velger å reise enda lenger vestover, inn i Galicia. Galicia omfatter fem vinområder: Monterrei, Rias Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro og Valdeorras.

Vi drar omtrent så langt vestover som vi kan komme, til Rias Baixas. Området fikk DO-klassifisering så sent som i 1988. Men det har utviklet seg kraftig, takket være innsats fra dyktige vinbønder som har tatt i bruk moderne produksjonsmetoder. Området er først og fremst kjent for sin friske hvitvin laget av Albariño. Vi er nær grensen til Portugal, og den samme druen dyrkes også der. I Portugal kaller den den Alvariño. I en av episodene av Vinmonopolets podkast diskuterer de hvordan navnet på denne druen uttales. En av deltakerne sier at lokalt uttaler de Alvariño med v, selv om den skrives Albariño. Jeg kan verken spansk eller portugisisk. Men som nevnt ovenfor beskrives språket i Galicia som ganske likt portugisisk, og kanskje uttaler de navnet her slik de gjør i Portugal. Jeg vet ikke.

Albariño gir en frisk, mineralpreget hvitvin. Albariño beskrives som en mellomtiing mellom Riesling og Chadonnay, med noe av den samme friskheten og fruktigheten som vi finner i Riesling, men den er ikke like aromatisk. Det er absolutt en hvitvin som det er verdt å prøve. Prøv den gjerne til sjømat, ikke minst kamskjell. Jeg kjenner ikke vinen godt nok til at jeg våger meg på å anbefale en spesiell, ei heller om man bør velge spansk eller portugisisk vin.

Los vinos de la Vuelta 2023

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.