Los vinos de la Vuelta 2023. 21. etappe: Hipódromo de la Zarzuela — Madrid. Paisaje de la Luz

Gårsdagens etappe så i utgangspunktet ut til å kunne bli et fyrverkeri. Det ble den ikke. Det ble ganske kjedelig fram til den siste bakken, da Wout Poels angrep og til slutt vant spurten.

Årets Vuelta avslutter med en 101 km lang, flat etappe inn til Madrid. Det ser ut til å være en “Tour de France” avslutning, hvor alt i praksis er avgjort, bortsett fra etappeseieren og konkurransen om poengtrøyen. Rytterne sykler inn til Madrid, og der skal de sykle en runde på 5,8 km ti ganger. Det blir nok en massespurt som avgjør denne etappen. Kaden Groves leder med 19 poeng foran Remco Evenepoel i konkurransen om poengtrøyen. Skal Remco Evenepoel denne konkurransen må han få minst 19 poeng mer enn Kaden Groves på dagens etappe (jeg vet ikke hvordan det blir om de får like mange poeng). Det er mulig å få inntil 70 poeng på dagens etappe, 50 til vinneren i mål og 20 til vinneren av den innlagte spurten. Normalt bør Kaden Groves klare å hale i land dette, men man vet aldri. Han må f.eks. ikke havne i en velt, slik at gjorde på 19. etappe.

Vi skal inn til Madrid. Jeg skulle ønske at vi kunne finne en flott vin for å feire avslutningen av Vueltaen, f.eks. en av de beste utgavene av Cava. Men da må vi ganske langt bort fra Madrid. Dessuten “drakk vi opp” Cava til åpningsetappen.

Det er en lang tradisjon for vinproduksjon også rundt Madrid. Men byspredning har “spist opp” store deler av det som var vinmark. Også her var man lenge mer opptatt av kvantitet enn av kvalitet. Først på 1990-tallet begynte produsentene for alvor å tenke på kvalitet. Det klassifiserte området Madrid DO ble opprettet i 1990. Vinområdet utgjør en halvsirkel utenfor drabantbyene syd for Madrid, og dagens etappe ser ikke ut til å være innom der.

Området er delt i tre underområder.

Arganda ligger mot sydøst, rundt byene Arganda del Rey og Villarejo de Salvanes, og langs elven Tajo. Dette er det største underområdet. Her finner vi mer enn 50% av vinmarkene og området står for mer enn 60% av vinproduksjonen. Området har et kontinentalt klima, med store temperaturforskjeller mellom årstidene. Jordsmonnet er for en stor del en blanding av leire og kalk. Den dominerende druen er Tinto Fino, som er det lokale navnet på Tempranillo. Det produseres også noe hvitvin av druene Airen og Malvar.

San Martin utgjør den østligste delen av vinområdet. Det ligger rundt og syd for San Martin de Valdeiglesias. Også her er det et kontinentalt klima, men dette området for mer nedbør enn sine naboer. Det har omtrent 35% av vinmarkene, og står for rundt 1/4 av vinproduksjonen i regionen. Garnacha er den dominerende druen i dette området. Det produseres også god hvitvin av druen Albillo.

Navalcarnero ligger rundt byen med samme navn, vest-sydvest for Madrid. Når vi har sett hvor stor andel av produksjonen Arganda og San Martin står for, tilsier elementær matematikk at det ikke er mye igjen til Navalcarnero. Området står for rundt 15% av vinproduksjonen. Også her dominerer Garnacha, men det produseres også hvitvin, særlig av druen Malvar.

Også andre druer enn de som er nevnt, er tillatt i disse underområdene, men de går jeg ikke nærmere inn på.

Dette avslutter gjennomgangen av spansk vin for 2023. Som jeg har skrevet noen ganger, kunne jeg ikke så mye om spansk vin, og jeg ønsker å lære mer. Dessverre offentliggjøres detaljene om etappene til Vueltaen så sent at det i praksis ikke er mulig å forberede seg så godt som jeg gjerne skulle ha gjort. Mye av dette har derfor vært basert på andres omtale av vinene, mer enn på egne erfaringer med dem. Det jeg har bedrevet her kan ikke kalles forskning. Men jeg gjentar likevel den mest forutsigbare konklusjonen i enhver forskningsrapport: Her trengs det mer forskning. Jeg har lært at spansk vin er langt mer mangfoldig enn jeg visste tidligere, og at det dyrkes mange druer som har vært ukjente for meg. Og jeg har lært at flere av de druer jeg har trodd er franske, egentlig er spanske. Jeg kommer nok til å kjøpe en del spansk vin i året som kommer, og jeg satser på å komme tilbake til Vueltaen på ettersommeren 2024.

En gang i andre halvdel av oktober, jeg har ikke sett datoene, offentliggjøres etappene for Giro d’Italia og Tour de France 2024. Jeg har så langt ikke sett noe om etappene i Giro d’Italia. Det som så langt er offentliggjort om Tour de France 2024 er at den vil starte i Italia, og avsluttes i Nice. OL i Paris 2024 gjør at Tour de France ikke kan avsluttes der dette året. Det som så langt er kjent, er

  1. etappe: Firenze — Rimini
  2. etappe: Cesenatico — Bologna
  3. etappe: Piacenza — Torino.

Veien videre er foreløpig ikke kjent, bortsett fra at touren avsluttes med en tempoetappe fra Monaco til Nice. Så da kan vi oppleve at siste etappe faktisk blir avgjørende. Og som jeg har nevnt til en tidligere etappe, leste jeg et sted at det forhandles om at Vueltaen 2024 skal starte i Lisboa. Men jeg husker ikke hvor jeg leste det, så det skal man nok ta med en klype salt.

Los vinos de la Vuelta 2023

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.