I vini del Giro d’Italia 2024. 1. etappe: Venaria Reale – Torino

Da er det klart for vårens vakreste eventyr, eller i alle fall et av dem: Giro d’Italia. Vi starter ved Torino i Piemonte.

Første etappe er 140 km lang kupert etappe. Det er tre klassifiserte stigninger, en fjerde-, en tredje- og en andrekategori. Her blir det kamp om den rosa og den blå trøyen fra dag 1. Avslutningen kan bli spektakulær, kanskje for spektakulær. Det er ca 1 km uklassifisert stigning med 9,8% stigning i gjennomsnitt, men med 16% på det bratteste, fra det gjenstår 4 km til det gjenstår 3 km. Derfra er det utforbakke som ut fra kartet kan virke ganske teknisk, til det er ca 400 meter igjen til mål. Da er det flatt, og det synes å være ganske rett fram i spurten. Det ser ut til å være en etappe for en rytter som kan rykke oppover, og deretter sette stor fart nedover.

Etappen starter i utkanten av Torino og går en runde rundt byen, før den avslutter inne i sentrum. Nær en stor by som Torino er det ikke lett å finne lokal vin. Men vi er tross alt i Piemonte, et av Italias mest interessante vinområder. Når vi er i Torino passer det å starte med en apritif, enten en Vermouth eller en coctail basert på Vermouth, som Martini eller Manhattan. Vermouth ble funnet opp av destillatøren Antonio Benedetto Carpano. Han var født i kommunen Bioglio i provinsen Biella, ca 90 km nordøst for Torino. I morgen er det målgang i Biella. Men han flyttet til Torino, og det var der han begynte å produsere vermouth. Vermouth er basert på hvitvin, men er smaksatt med mange urter, og tilsatt brennevin. Martini Rosso er vel også en vermouth, så den lages også basert på rødvin. Om jeg skal være ærlig, så foretrekker jeg hvitvin som ikke er krydret på denne måten, så vermouth er ikke min favorittdrikk. Det var også Antonio Benedetto Carpano som begynte å servere vermouth som aperitiff, og det sies at det var han som oppfant aperitiffen.

Vermouth ble populært på caféer i Torino, og bartendere begynte å bruke den i ulike drinker. I dag produseres Caprano vermouth i Milano.

Det er veldig mye interessant vin fra Piemonte. Men området rundt Torino forbindes særlig med, eller i alle fall forbinder jeg området særlig med viner av druen Fresia. Området rundt byen Chieri, litt syøst for Torino, er et eget klassifisert område Freisa di Chieri DOC, som ble etablert i 1972. På typisk italiensk vis, sier klassifikasjonen at det er vin laget av druen Freisa i Chieri. Druen freisa har fått navnet fra det latinske ordet for jordbær: Freisa. Det produseres Rosso, Superiore og Spumante innenfor Freisa di Chieri DOC. Den skal inneholde minst 90% freisa. Betegnelsen Superiore kan gis til tørr, rødvin.

De første gangene jeg drakk vin laget av freisa, hadde jeg fått det for meg at den hadde fått dette navnet fordi den smakte jordbær. Den gangen trodde jeg at navnet kom fra det franske ordet for jordbær, fraise. Men jeg tror mer på at det kommer fra det latinske navnet. Jeg synes ikke viner laget av freisa har noen utpreget jordbærsmak. Når man smaker en vin med feil forventninger, da blir man ofte skuffet. Det er ikke noe galt med vinen, men forventningene er feil og da blir det mismatch.

Vil man ha viner som smaker av jordbær, bør man velge Brachetto s’Aqui. Det sies at spumanteutgaven av Freisa di Chierei kan minne om denne. Vi kommer til Aqui, og dermed til Brachetto til etappe 4. Jeg finner ingen Freisa di Chieri DOC hos Vinmonopolet. De har freisa-viner fra andre deler av Piemonte, f.eks. Freisa d’Asti og Langhe Freisa. Den finner også i blanding med barbera.

Freisa sies å være “foreldrene” til Piemontes storhet: Nebbiolo. Den er lys, men høy syre og mye tannin. Det har vært hevdet at hvis man lagrer vinen i 10-12 år er det vanskelig å kjenne forskjell mellom freisa og nebbiolo. Jeg har ikke noe grunnlag for å mene noe om dette.

Vi er i Piemonte, et av Italias mest interessante vinområder. Et problem med slike store vinområder med stor variasjon og noen store stjerner, er at man ikke ser forbi kjente viner som Barolo, Barbaresco og Barbera-viner. Da overser man man mye, f.eks. freisa. Dette er en av mange viner jeg ikke har gjort meg godt kjent med.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2024

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.