Da er det klart for vårens vakreste eventyr, eller i alle fall et av dem: Giro d’Italia. Vi starter ved Torino i Piemonte.
Første etappe er 140 km lang kupert etappe. Det er tre klassifiserte stigninger, en fjerde-, en tredje- og en andrekategori. Her blir det kamp om den rosa og den blå trøyen fra dag 1. Avslutningen kan bli spektakulær, kanskje for spektakulær. Det er ca 1 km uklassifisert stigning med 9,8% stigning i gjennomsnitt, men med 16% på det bratteste, fra det gjenstår 4 km til det gjenstår 3 km. Derfra er det utforbakke som ut fra kartet kan virke ganske teknisk, til det er ca 400 meter igjen til mål. Da er det flatt, og det synes å være ganske rett fram i spurten. Det ser ut til å være en etappe for en rytter som kan rykke oppover, og deretter sette stor fart nedover.
Etappen starter i utkanten av Torino og går en runde rundt byen, før den avslutter inne i sentrum. Nær en stor by som Torino er det ikke lett å finne lokal vin. Men vi er tross alt i Piemonte, et av Italias mest interessante vinområder. Når vi er i Torino passer det å starte med en apritif, enten en Vermouth eller en coctail basert på Vermouth, som Martini eller Manhattan. Vermouth ble funnet opp av destillatøren Antonio Benedetto Carpano. Han var født i kommunen Bioglio i provinsen Biella, ca 90 km nordøst for Torino. I morgen er det målgang i Biella. Men han flyttet til Torino, og det var der han begynte å produsere vermouth. Vermouth er basert på hvitvin, men er smaksatt med mange urter, og tilsatt brennevin. Martini Rosso er vel også en vermouth, så den lages også basert på rødvin. Om jeg skal være ærlig, så foretrekker jeg hvitvin som ikke er krydret på denne måten, så vermouth er ikke min favorittdrikk. Det var også Antonio Benedetto Carpano som begynte å servere vermouth som aperitiff, og det sies at det var han som oppfant aperitiffen.
Vermouth ble populært på caféer i Torino, og bartendere begynte å bruke den i ulike drinker. I dag produseres Caprano vermouth i Milano.
Det er veldig mye interessant vin fra Piemonte. Men området rundt Torino forbindes særlig med, eller i alle fall forbinder jeg området særlig med viner av druen Fresia. Området rundt byen Chieri, litt syøst for Torino, er et eget klassifisert område Freisa di Chieri DOC, som ble etablert i 1972. På typisk italiensk vis, sier klassifikasjonen at det er vin laget av druen Freisa i Chieri. Druen freisa har fått navnet fra det latinske ordet for jordbær: Freisa. Det produseres Rosso, Superiore og Spumante innenfor Freisa di Chieri DOC. Den skal inneholde minst 90% freisa. Betegnelsen Superiore kan gis til tørr, rødvin.
De første gangene jeg drakk vin laget av freisa, hadde jeg fått det for meg at den hadde fått dette navnet fordi den smakte jordbær. Den gangen trodde jeg at navnet kom fra det franske ordet for jordbær, fraise. Men jeg tror mer på at det kommer fra det latinske navnet. Jeg synes ikke viner laget av freisa har noen utpreget jordbærsmak. Når man smaker en vin med feil forventninger, da blir man ofte skuffet. Det er ikke noe galt med vinen, men forventningene er feil og da blir det mismatch.
Vil man ha viner som smaker av jordbær, bør man velge Brachetto s’Aqui. Det sies at spumanteutgaven av Freisa di Chierei kan minne om denne. Vi kommer til Aqui, og dermed til Brachetto til etappe 4. Jeg finner ingen Freisa di Chieri DOC hos Vinmonopolet. De har freisa-viner fra andre deler av Piemonte, f.eks. Freisa d’Asti og Langhe Freisa. Den finner også i blanding med barbera.
Freisa sies å være “foreldrene” til Piemontes storhet: Nebbiolo. Den er lys, men høy syre og mye tannin. Det har vært hevdet at hvis man lagrer vinen i 10-12 år er det vanskelig å kjenne forskjell mellom freisa og nebbiolo. Jeg har ikke noe grunnlag for å mene noe om dette.
Vi er i Piemonte, et av Italias mest interessante vinområder. Et problem med slike store vinområder med stor variasjon og noen store stjerner, er at man ikke ser forbi kjente viner som Barolo, Barbaresco og Barbera-viner. Da overser man man mye, f.eks. freisa. Dette er en av mange viner jeg ikke har gjort meg godt kjent med.
Gambero Rosso Italian Wines
Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.
Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.
Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.
Kjøp den fra Amazon UK.
Giro d'Italia 2024
- Etappene er presentert
- 1. etappe: Venaria Reale – Torino
- 2. etappe: San Francesco al Campo – Santuario di Oropa (Biella)
- 3. etappe: Novara - Fossano
- 4. etappe: Acqui Terme – Andora
- 5. etappe: Genova - Lucca
- 6. etappe: Viareggio – Rapolano Terme
- 7. etappe: Foligno – Perugia TUDOR ITT
- 8. etappe: Spoleto - Prati di Tivo
- 9. etappe: Avezzano - Napoli
- 10. etappe: Pompei - Cusano Mutri (Bocca della Selva)
- 11. etappe: Foiano di Val Fortore - Francavilla al Mare
- 12. etappe: Martinsicuro – Fano
- 13. etappe: Riccione – Cento
- 14. etappe: Castiglione delle Stiviere – Desenzano del Garda TUDOR ITT
- 15. etappe: Manerba del Garda – Livigno (Mottolino)
- 16. etappe: Livigno – Santa Cristina Valgardena/St. Christina in Gröden (Monte Pana)
- 17. etappe: Selva di Val Gardena/Wolkenstein in Gröden – Passo del Brocon
- 18. etappe: Fiera di Primiero - Padova
- 19. etappe: Mortegliano – Sappada
- 20. etappe: Alpago - Bassano del Grappa
- 21. etappe: Finale. Roma — Roma
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Los vinos de la Vuelta
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.