I vini del Giro d’Italia 2024. 5. etappe: Genova – Lucca

Det ble et fyrverkeri i går også. Det var et flott forsøke av Filippo Ganna, selv om det ikke holdt helt inn. Det endte i en oppskriftsmessig spurt, og den raskeste var Jonathan Milan.

I dag er det en 178 km lang etappe som i hovedsak går langs kysten. Det er en tredjekategori stigning ganske tidlig, og en fjerdekategori mot slutten. De kommer neppe til å gjøre noe utslag. Avslutningen er helt flat, så alt tyder på det vil bli nok et spurtoppgjør. Men mye av etappen går langs kysten, og da kan alltid sidevind få betydning.

Vi starter i Liguria, og skal inn i Toscana, men ikke den delen av Toscana som er mest kjent for vin. Havnebyen Genova var Christopher Columbus’ fødeby. Men det var ikke vinproduksjon som gjorde ham berømt. Han står som et at de store symboler på eurosentrisme: Han “oppdaget” Amerika, tydeligvis uten å oppdage at det allerede bodde folk der som sikkert hadde oppdaget seg selv.

Er man i området kan man drikke vin fra Colline del Genovesato, som betyr høydene i Genova-området. Det er et ganske stort, IGT-klassifisert område. Her produseres de typer vin som produseres i mange områder i Italia: Rød, rosé, hvit, musserende og søt dessertvin (passito). Det er et lite, DOC-klassifisert område litt nord for Genova: Val Poldèvera. Produksjonen er liten, og det er neppe lett å finne utenfor området. Vinmonopolet har ikke noen viner herfra.

Vi kommer så inn i området DOC Golfo del Tiguillo Portofino, som også kalles DOC Porotofino. Området fikk DOC-status i 1997. Den ligger rundt den gamle fiskerlandsbyen, nå turiststedet Portofino. Det lages mest hvitvin med Vermentino eller Bianchetta Genovese som hoveddrue. Vinene må inneholde minst 60% av enten Vermentino eller Bianchetta Genovese. Resten kan være “andre, nøytrale hvite druer” fra området. Jeg er ikke blant de som følger noe særlig med i TV-serier, men jeg mener å ha fått med meg at det er produsert en TV-serie herfra, med for en stor del engelske overklasseturister. Det var den engelske overklassen som “oppfant” turismen.

Det produseres mest hvitvin av Vermentino og Bianchetta Genovese. Det produseres ellers veldig mange ulike viner i dette området, som gjør at det kan være vanskelig å finne en “signaturvin”. Vi skal også innom det lille området Colline di Levanto. Prooduksjonen i området er liten.

Etappen passerer ikke så langt fra Carrara, som ikke er kjent for sin vin, men for sin hvite marmor. Det er marmor herfra som bl.a. er brukt til fasadekledning i på Operaen i Oslo. Når diverse diktatorer vil bygge opp nye hovedsteder langt unna de ukontrollerbare og raskt voksende storbyene, er i alle fall en del av dem glade i marmor, så mye at de visstnok har problemer med å levere nok marmor fra Carrara. Men vi får holde oss til vin, ikke stein.

Etappen går litt innenfor det flotte området Cinque Terre. Innenfor kyststripen er det temmelig bratt, og ikke enkelt å dyrke noe som helst, heller ikke vindruer. Så det er ikke noe stort vinområde.

Cinque Terre er så bratt og ikke minst kronglete at området ikke er egnet for et sykkelritt som Giro d’Italia. Men hvis man besøker området som turist, da må man besøke Cinque Terre. Herfra produseres mest hvitvin, laget av druene Bosco, Albarolo og Vermentino. Det produseres en tørr DOC Cinque Terre, og en søt DOC Cinque Terre Sciacceterà. Sciacceterà skal være et ord av arabisk opprinnelse, som betyr “paradisisk vin”. Det skal ha vært en arabisk koloni i området på 800-tallet. Produksjonen av Sciacceterà er liten, og det er vanskelig å finne vinen utenfor området. Jeg finner ikke noen viner fra Cinque Terre hos Vinmonopolet. Cinque Terre er et område som er verdt å besøke, og hvis man er der, da drikker man lokal vin.

Foto: Wikimedia Common. Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Vi ender i området Colli di Luni. Men vi starter i det områet i morgen, så vi utsetter det til da.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2024

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.