Så ble det nok en bruddseier ved Pelayo Sanches. Igjen var ikke spurtlagene aktive nok til slutt.
I dag er det en 40,6 km lang individuell tempoetappe. Den avslutter oppover, en avslutning som ganske sikkert blir utslagsgivende når slitne ryttere tar fatt på disse stigningene. På tempoetappene kan man vinne eller tape tid. For ryttere med sammenlagtambisjoner er de viktige. De som vil vinne etapperitt må være gode til å klatre og gode på tempo. På flate etapper kan man vinne poeng, men man vinner vanligvis ikke tid. Noen tempospesialister jakter etappeseier. Vi skal ikke glemme at Tobias Foss ble verdensmester i tempo i 2022. For hjelperytterne og spurterne betyr slike etapper lite. For dem handler det om å gjennomføre med en viss stil innenfor tidsgrensen, og å spare krefter til viktigere etapper. Hjelperytterne har en viktig jobb å gjøre for sine kapteiner i morgen.
Vi har nå kommet inn i Umbria. Det er ikke så lett å finne vin langs korte tempoetapper, med mindre de går gjennom gode vinområder, som det er fristende å si den legendariske 12. etappe i 2014 fra Barbaresco til Barolo. Jeg falt for fristelsen til å kjøpe en sykkeltrøye og en sykkelbukse som ble laget til minne om denne etappen.
Områdets kjente vin er Montefalco, en av Italias toppviner. Montefalco DOC omfatter en rødvin produsert i hovedsak på Sangiovese, og en hvitvin laget primært på Grechetto.
Men det er Montefalco Sagrantino DOCG som er områdets juvél, og en av Italias ukjente vinskatter. Sagrantino regnes som Umbrias egen drue, selv om opprinnelsen er uviss. Den regnes for å være vanskelig å dyrke, og gir en liten, tykkskallet drue som har mye av alt: Farge, syre, tanniner og sukker. Det gir mørke og kraftige viner, med mye syre, markerte tanniner og høy alkoholstyrke.
Den opprinnelige Montefalco Sagrantino vinen var en passioto, en søt desservin laget av tørkede druer, som regnes for en av Italias beste dessertvin. En tørr Montefalco Sagrantino dukket opp på markedet først i 1972. Vi har de to klassifikasjonene Motefalco DOC og Montefalco Sangrantino DOCG. I Motefalco DOC kan det produseres både hvitvin og rødvin. Hvitvinen skal ha minst 50% Trebbiano Spoletino. Men det lages også en endruevin av Grechetto (som må inneholde minst 85% av den angitte druen.)
Rød Montefalco lages i hovedsak av Sangiovese, som må utgjøre 60-80%. Det kan være 10-25% Sagrantino. For å kunne kalles Riserva må den ha vært lagret i minst 30 måneder, hvorav minst 12 måneder på fat.
Montefalco Sangrantino DOCG er en rødvin laget av druen Sangrantino. Den ble oppgradert til DOCG-klassifikasjon i 1992. Sangrantino sies å ha navnet fra sacro (hellig), og vinen har tradisjonelt vært benyttet som altervin. I og for seg et interessant valg, siden den gjerne har en ganske høy alkoholprosent. Sangrantino regnes som Umbrias egen drue, som om opprinnelsen er uklar og omstridt. Det regnes for å være ganske vanskelig å dyrke. Det er en drue som sies å gi mye av alt: Sukker, syre, tanniner og sødme.
Vinen må være lagret i minst 37 måneder, hvorav minst 12 måneder på fat og fire måender på flaske. Det lages også en mer søtlig passito-vin, laget på tørkede druer. Den har en del til felles med Amarone fra Veneto.
Gambero Rosso Italian Wines
Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.
Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.
Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.
Kjøp den fra Amazon UK.
Giro d'Italia 2024
- Etappene er presentert
- 1. etappe: Venaria Reale – Torino
- 2. etappe: San Francesco al Campo – Santuario di Oropa (Biella)
- 3. etappe: Novara - Fossano
- 4. etappe: Acqui Terme – Andora
- 5. etappe: Genova - Lucca
- 6. etappe: Viareggio – Rapolano Terme
- 7. etappe: Foligno – Perugia TUDOR ITT
- 8. etappe: Spoleto - Prati di Tivo
- 9. etappe: Avezzano - Napoli
- 10. etappe: Pompei - Cusano Mutri (Bocca della Selva)
- 11. etappe: Foiano di Val Fortore - Francavilla al Mare
- 12. etappe: Martinsicuro – Fano
- 13. etappe: Riccione – Cento
- 14. etappe: Castiglione delle Stiviere – Desenzano del Garda TUDOR ITT
- 15. etappe: Manerba del Garda – Livigno (Mottolino)
- 16. etappe: Livigno – Santa Cristina Valgardena/St. Christina in Gröden (Monte Pana)
- 17. etappe: Selva di Val Gardena/Wolkenstein in Gröden – Passo del Brocon
- 18. etappe: Fiera di Primiero - Padova
- 19. etappe: Mortegliano – Sappada
- 20. etappe: Alpago - Bassano del Grappa
- 21. etappe: Finale. Roma — Roma
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Los vinos de la Vuelta
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.