I vini del Giro d’Italia 2024. 8. etappe: Spoleto – Prati di Tivo

Det var vel ingen overraskelse at Tadej Pogacar vant gårsdagens tempo. Han tok to minutter på Geraint Thomas, som ble skjøvet ned til tredjeplass. 2.36, det kan blir en ganske tung ryggsekk for G.

Dagens etappe er 152 km lang og årets første virkelige fjelletappe med toppavslutning. Det er ganske typisk for regien i slike etapperitt at når vi kommer til den første helgen etter starthelgen, får vi de første spektakulære fjelletappene. Tadej Pogacar er nok favoritt her også, om han velger å satse. Og det er vel egentlig ingen grunn til at han ikke skal gjøre det? For spurtlagene handler det om å komme gjennom godt innenfor tidsgrensen, og spare kreftene til for dem viktigere etapper, f.eks. den som kommer i morgen.

Når vi tenker på fjell i Italia, tenker vi gjerne på Alpene og Dolomittene i Nord, hvor rytterne i Giro d’Italia virkelig får kjørt seg. Men fjellkjeden Apenninene går langs midten av den italienske “støvelen”, og deler landet på langs. Det kan være betydelige klimatiske forskjeller mellom øst- og vestsiden av denne fjellkjeden, noe som ikke minst har betydning for vinproduksjonen. I dag skal vi, eller i alle fall syklistene inn i og opp på disse fjellene. Og som alltid er det vanskelig å finne interessant vin i fjellområder. Dagens etappe går stort sett i høyder hvor man vanligvis ikke dyrker vin.

Etappen starter i Umbria og ender i Abruzzo. Det produseres mye vin i Abrusso, men ikke her oppe i ca 1450 meters høyde. Vi forsynte oss med Umbrias mest kjente viner Montefalco og ikken minst juvélen Montefalco Sagrantino i går. I dag velger jeg å ta med den vinen det produseres mest av i Umbria: Oriveto. Det produseres mest hvitvin av Trebbiano Toscano (lokalt kalt Procanico) og Grechetto. Disse to må til samme utgjøre minst 60% av vinen. De resterende 40% kan være det meste av andre hvite druer fra området, men det er mest Canaiolo Bianco og Malvasia Toscana. Viner fra det opprinnelige området rundt byen Oriveto, kan bruke betegnelsen “Classico”.

Etappen ender i Abruzzo. Men den vinen Abruzzo er kjent for, produseres lenger ned mot Adriaterhavet, ikke her oppe i Apenninene. Jeg tar med området Terre Aquilane. Det er et IGT-klassifisert område. Som alltid er IGT-klassifiseringene mindre strenge enn DOC- og DOCG-klassifiseringene, så her tillates det flere druesorter enn de vi var innom til de første etappene i Abruzzo. Jeg skal ikke påstå at jeg kjenner disse vinene, men de er nok mindre stedstypiske enn de vi var innom til de to første etappene i Abruzzo. Det er liten grunn til å si noe mer om disse vinene.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2024

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.