I vini del Giro d’Italia 2024. 10. etappe: Pompei – Cusano Mutri (Bocca della Selva)

Det ble mer action enn jeg hadde ventet søndag. Det var tapre forsøk fra Julian Alaphilippe og Jonathan Narvaez, men det holdt bare nesten for Narvaez. Olav Kooij var raskest på de siste meterne.

Det er ingen “kjære mor” når rytterne skal ut på en ny etappe etter hviledagen. Etappen er 142 km lang. Rytterne har ca fire mil til å kjøre seg varme og få bena i gang. Deretter skal de opp en andrekategori, ned fra denne før det stort sett bare går oppover til etappen avsluttes på toppen av en førstekategori.

Det har blitt litt om jordskjelv og vulkaner så langt, selv om vi har unngått utbrudd og skjelv. Vi kan ikke slippe det helt. I dag starter etappen i selveste Pompei, byen som ble begravd i aske og lave ved vulkanutbruddet i år 79. Men vi skal gi oss med vulkaner og jordskjelv i denne omgang.

Vi er nå på det sydligste punktet i årets Giro. Nå går det nordover. Vi er fortsatt i Campania. Vi kan starte med en av Italias mange gode hvitviner: Greco di Tufo. Det er en DOCG-klassifisert vin, og mange regner dette som den fineste hvitvinen fra området. Den er laget i Tufo, av druen Greco. Greco antas, som navnet antyder, å være av gresk opprinnelse. Det er en krisp vin med toner av bl.a. sitron og pære. Det er en av de hvitviner jeg gjerne drikker.

Vi kan fortsette med det som er Syd-Italias juvél: Druen Aglianico. Det er en rød/svart drue som gir en kraftig vin med bæraromaer og ganske stramme tanniner. Den har et godt lagringspotensiale.

Aglianico viser seg fra sin beste siden i Taurasi. Den har blitt kalt Syd-Italias Barolo. Men den er i alle fall mørkere enn Barolo. Kravet er et 85% av druene skal være Aglianico fra Avellino-provinsen. Tendensen går i retning 100% Aglianico. Hvis du ikke har prøvd Taurasi, så gi den en sjanse.

En annen Aglianico-vin fra Campania er Aglianico del Taburno, som produseres litt lenger nord.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2024

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.