Det ble en fransk dag i går, med sier til Valentin Paret Peintre og andre plass til Romain Bardet. Og for en famliietriumf for famiien Paret Peintre, med sier til lillebror Valentin Paret Peintre og femteplass til storebror Aurelien Paret Peintre. Sammenlagtkandidatene voktet på hverandre, og det skjedde ikke andre endringer enn at Roamin Bardet klatret til 7. plass etter dagens innsats.
Dette er en etappe på 207 km. Den starter litt oppover, så nedover og så opp igjen. Deretter er det nedover og de siste 100 km er ganske flate. Jeg har sagt om flere etapper at jeg ventet et spurtoppgjør, men så har et brudd i alle fall nesten klart å gå inn. Spørsmålet er om spurtlagene tar kontroll i dag, eller om det fortsatt blir et brudd som i alle fall nesten går inn. Det er visst meldt en del vind fra havet, som kan komme til å få betydning på denne etappen.
Nå skal vi ut mot Adriaterhavskysten. Etappe starter i Campania, og ender i Abruzzo, og nå i den delen av Abruzzo hvor det produseres mye vin.. Vi skal nå ned fra Apenninene og ned til sjøen.
Selv om det på mange måter blir litt bakvendt, starter vi med rødvin, Montepulciano d’Abruzzo. Dette er en typisk italiensk vinbetegnelse, med drue+område, det er altså vin laget av druen Montepulciano i Abruzzo. Og jeg kan minne om det jeg pleier å si når vi er innom denne vinen. Det er lett å forveksle den med vinen Vino Nobile di Montepulciano. Det er en type vin, en nobel vin, fra området rundt myen Montepulciano. Jeg vet ikke om det er noen sammenheng mellom byen Montepulciano og druen montepulciano. Jeg ble lurt første gang jeg bestilte en Montepulciano d’Abruzzo, da min referanse var Vino Nobile di Montepulciano. Det er veldig ulike viner. Vino Nobile er en ganske kraftig vin laget av sangiovese, mens Montepulciano d’Abruzzo vanligvis er en ganske lett rødvin.
Vi ender i den vinmessig viktigste delen av Abruzzo: Chieti. 75% av Abruzzos vinmarker ligger i Chieti. Etappen går langs kysten, men vi må litt lenger inn i landet for å finne interessant vin. Fjellkjeden Apenninene går langs midten av den italienske støvelen. Det er ikke veldig langt fra kysten opp til fjellene. Dette gjør at klimaet kan variere ganske mye fra øst til vest, og klimaet påvirkes både av fjellet og havet. Ikke minst påvirkningen fra fjellet gjør at forskjellen mellom dag- og nattetemperatur kan være ganske stor, noe som er bra for vinproduksjonen.
Den mest kjente hvitvinen er DOC Trebbiano d’Abruzzo, som er en vin laget av druen Trebbiano i Abruzzo. Det kreves at det skal være minst 85% av nærmere angitte typer Trebbiano-druer. De resterende 15% kan være ikke-aromatiske druer fra regionen, som Cococciola, Passerina og hvit Malvasi Det finnes flere varianter av Trebbiano, men det går jeg ikke nærmere inn på. Trebbiano er druen som i Frankrike er kjent som Ugni Blanc, som blant annet brukes i produksjon av Cognac.
Det finnes også Superiore og Riserva-varianter av Trebbiano d’Abruzzo. For disse kreves lavere dyrkingsutbytte og lenger lagring. En Riserva skal være lagret i minimum 18 måneder før den selges. En periode kan være lagring på fat, men det er ikke noe krav om dette.
Det finnes også et IGT-klassifisert Terre di Chieti og en litt mer avgrenset Colline Teatine IGT. IGTG-klassifiseringen er mindre strikt enn DOC-klassfiseringen, så innenfor disse områdene kan det dyrkes flere druesorter og produseres flere typer vin.
Gambero Rosso Italian Wines
Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.
Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.
Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.
Kjøp den fra Amazon UK.
Giro d'Italia 2024
- Etappene er presentert
- 1. etappe: Venaria Reale – Torino
- 2. etappe: San Francesco al Campo – Santuario di Oropa (Biella)
- 3. etappe: Novara - Fossano
- 4. etappe: Acqui Terme – Andora
- 5. etappe: Genova - Lucca
- 6. etappe: Viareggio – Rapolano Terme
- 7. etappe: Foligno – Perugia TUDOR ITT
- 8. etappe: Spoleto - Prati di Tivo
- 9. etappe: Avezzano - Napoli
- 10. etappe: Pompei - Cusano Mutri (Bocca della Selva)
- 11. etappe: Foiano di Val Fortore - Francavilla al Mare
- 12. etappe: Martinsicuro – Fano
- 13. etappe: Riccione – Cento
- 14. etappe: Castiglione delle Stiviere – Desenzano del Garda TUDOR ITT
- 15. etappe: Manerba del Garda – Livigno (Mottolino)
- 16. etappe: Livigno – Santa Cristina Valgardena/St. Christina in Gröden (Monte Pana)
- 17. etappe: Selva di Val Gardena/Wolkenstein in Gröden – Passo del Brocon
- 18. etappe: Fiera di Primiero - Padova
- 19. etappe: Mortegliano – Sappada
- 20. etappe: Alpago - Bassano del Grappa
- 21. etappe: Finale. Roma — Roma
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
Los vinos de la Vuelta
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.