I vini del Giro d’Italia 2024. 18. etappe: Fiera di Primiero – Padova

Så fikk Georg Steinshauser sin seier i går, etter et flott brudd. Men Tadej Pogacar tok likevel tid på de andre sammenlagtkandidatene.

I dag blir det en slags restitusjonsdag for klatrerne og sammenlagtkandidatene. Det er en 178 km lang etappe. De første ca 100 km går i hovedsak nedover, avbrutt av to mindre stigninger. Så er det flatt til mål. Her må spurtlagene ta ansvar, og det blir sannsynligvis et spurtoppgjør mellom de spurterne som har litt krutt igjen etter to harde fjelletapper. Men det er vanskelig å gjette hvem som vil være raskest på de siste metrene.

Vi kan åpne den første vinen ved den innlagte spurten i Valdobbiadene, et av de beste områdene for prosecco. Prosecco kan nå produseres i et veldig stort område, uten at vi går inn på det denne gangen. Prosecco produseres vanligvis med andregangs gjæring på tank. Det er en langt enklere vin enn de fleste musserende viner som lages med tradisjonell metode, som franciacorta, musserende viner fra Trento, og ikke minst champagne. Det er en fin sommeraperitiff. Jeg har drukket en del prosecco på utecafeer i Venezia, og der passer den aldeles utmerket.

Prosecco er ikke noen matvin, til det blir den for enkel. Noe prosecco produseres col fondo, som er slik de første musserende viner ble laget og som igjen har kommet på moten med pet-nat viner: Man tapper vinen på flaske før den er utgjæret, og lar den gjære ferdig på flasken. Det skjer da ikke noen omkorking og fjerning av bunnfall, slik det gjøres med musserende viner laget med tradisjonell metode. Prosecco produsert col fondo er litt mer interessant enn vanlig prosecco.

Vi er i Veneto. Men bortsett fra prosecco, er vi ikke innom noen av de vinområdene som har gjort vinene fra Veneto kjent.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2024

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.