I vini del Giro d’Italia 2024. 21. etappe: Finale. Roma — Roma

Igjen viste Tadej Pogacar styrke, og demontrerte hvem som er sjefen i årets Giro. Jeg hadde ikke ventet at han skulle kjøre for seier i går.

Nå er alt avgjort, bortsett fra hvem som finner finaleetappen i Roma. Hvis ingen av de som leder alle de ulike sammenlagtkonkurransene, hva enten det gjelder tid eller ulike poeng, ikke blir syke eller utsettes for uhell hvor de skades slik at de ikke kan fullføre, er det avgjort hvem som blir vinnerne.

Avslutningen er som i fjor. Etappen starter i Roma, går ut til kysten for så å returnere til Roma, og det hele avsluttes med åtte runder inne i Roma. Det er en flat etappe, og her skal sykklegladiatorene gjøre opp om seieren ikke inne på, men utenfor Colosseum.

Roma ligger i Lazio. Lazio er ikke blant Italias mest spennende vinområder. Skal vi tro Italiensk vin, og jeg ser ingen grunn til ikke å gjøre det, gjør at tilgangen til et stort og stabilt marked rundt Roma at motivasjonen for nytenkning og forbedringer er begrenset.

DOC Roma omfatter det meste av områdene rundt Roma, og omfatter geografisk mange av de andre klassifiserte områdene i nærheten av Roma. Den mest kjente vinen fra området nær Roma, er Frascati, som ligger litt syd-øst for Roma. Det er tre klassifiseringer innenfor Frascati. DOC Frascati, en hvitvin laget i hovedsak av druen malvasia del Lazio. DOCG Frascati Superiore skal ha 0,5% høyere alkoholprosent. DOCG Cannellino di Frascati er en søt vin, men ikke av de aller søteste.

Som så mange vinområder nær storbyer, er Frascati under sterkt press. Det er andre former for eiendomsutvikling som er mer lønnsomme enn vinproduksjon.

For å markere avslutningen av en Grand Tour, bør man ha noen dråper som passer til anledningen. Da tenker jeg litt mindre på geografien, men jeg holder med i Italia. Jeg ville ha valgt en av Italias beste musserende viner, enten en Franciacorta eller en musserende vin fra Trento. Selv er jeg i Trøndelag når finalen sykles. Så om jeg skulle holde meg til noe lokalt, burde det vel være karsk. Men det står jeg over. En gang ble det sagt at lokal “sjampis” var hjemmebrent med Samarin eller Nyco fruktsalt. Det vil jeg i alle fall ikke ha.

Dermed er det slutt på Giro d’Italia for denne gang. Men det er bare å si arrivederci. 29. juni starter Tour de France. Det er som kjent OL i Paris i sommer, som er en god grunn til å holde seg unna Paris, også for Tour de France. Det blir en uvanlig Tour de France i år. Vi skal tilbake til Italia. Første etappe går fra Firenze til Rimini, og de tre første etappene går i Italia. Først på den fjerde etappen kommer Tour de France hjem til Frankrike. Avslutningen blir en tempoetappe fra Monaco til Nice.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2024

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.