Los vinos de la Vuelta 2024. 4. etappe: Plasencia > Pico Villuercas

Bilde på toppen: Frog17, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Så lyktes det til slutt for Wout van Aert, som vant etappen og sikret ledelsen både i sammendraget og poengkonkurransen.

Dette er den første etappen i Spania, med en smak av det Vueltaen har mye av for de som faktisk skal sykle, og ikke drikke vin. I dag skal rytterne gi seg i kast med en 170,5 km lang fjelletappe, med toppavslutning. Jeg skrev til første etappe at det tok lang tid før det gikk opp for meg hvor mye fjell det er i Spania. Disse fjellene skal rytterne nå få merke. Nå er det slutt på moroa, som Wout var Aert sa da han ble intervjuet etter målgang. Årets Vuelta er ekstrem. Rytterne skal opp ca 61 000 høydemeter i løpet av de tre ukene i Vueltaen. Til sammenligning var det ca 46 000 høydemetre i årets Giro d’Italia og ca 51 000 i årets Tour de France. De som kan mer om slikt enn meg, sier at det typiske i en grand tour er ca 50 000 høydemeter, og at 61 000 er ekstremt, men enn de som jeg holder meg til kan huske at det har vært i en grand tour. (Geraint Thomas og andre i podkasten “Watts Occuring”).

Vi har nå kommet oss inn i Spania. For den som vil ha en oversikt over spanske viner, anbefaler jeg Vinmonopolets podkast Spania rundt på 80 minutter.

Vi er i regionen Extremadura. I et vinperspektiv er ikke det en av de mest spennende regionene i Spania. Kanskje, men bare kanskje er etappen innom det klassifiserte området Ribera del Guadiana. Det fikk DO-status i 1999. Det produseres mest rødvin, og Tempranillo er den viktigste druen. Vinmonopolet har for øyeblikekt to rødviner fra Rubera del Guadiana, men eller ingen andre viner fra Extremadura.

Området er delt inn i seks undersoner. Men ut fra hva jeg klarer å finne ut om området, fremstår ikke vinen som interessant nok til å gå ned i detaljer om dette. Det sies at produksjonen i området har blitt modernisert og at kvaliteten har økt siden de fikk DO-status. Men det gir likevel inntrykk av å være en vin man drikker hvis man er i området, men ellers ikke leter etter.

I enkelte deler av Ribera del Guadiana kan det produseres Cava, men det er bare i veldig begresede områder. Det er ikke så mye mer å si om dette området.

Los vinos det la Vuelta 2024.

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.