Los vinos de la Vuelta 2024. 5. etappe: Fuente del Maestre > Sevilla

Bilde på toppen: Frog17, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Som ventet ble det en helt annen type ritt i går. Primoz Roglic viste at han mener alvor, og tok både etappeseier og den røde ledertrøyen. Wout van Aert behold poengtrøyen.

I dag er det en 177 km lang etappe som betegnes som flat. Den ser for meg ganske kupert ut. Men den starter på 500 meter og ender med en flat avslutning på havnivå. Etter ca 120 km er det en uklassifisert stigning som ser ut til å være ganske bratt, men den virker så kort at den neppe kommer til å bety særlig mye. Fra toppen av den er det stort sett nedover til en helt flat avslutning. Så det blir nok et spurtoppgjør i dag også.

Dagens etappe starter i Ribera del Guadiana og ender i Andalucia. Andalucia er først og fremst kjent for sol og sommer, og sherry. En av Norges fineste visediktere, Ole Paus døde 12. desember 2023. Jeg synes det passer å ta med hans “Ganske vanlig sherry, simpelthen”.

Sherry produseres i cadiz-provinsen, mellom Gibraltar og grensen til Portugal. Det er en kalkoldig jordtype som kalles albariza, alba er hvit på latin. Det er tre hoveddruer: Palomino fino, Pedro Ximénez og Moscatel. Palomino er den viktigste sherrydruen. Den dyrkes på ca 90% av arealet. Andre steder gir denne druen en kjedelig vin, men kommer til sin rett i Jerez. Navnet sherry kommer visstnok av at englskmennene ikke klarte å uttale Jerez.

I utgangspunktet produseres en hvitvin med ca 11-12% alkohol. Etter gjæringen danner det seg et lag av gjærsopper som legger seg på toppen, som kalles flor. Nå sorteres vinen. De lyseste vinene settes til side for lagring under flor, for å bli til fino. Andre, mer fyldige viner, klassifiseres som oloroso. Olorosovinene forsterkes med druebrennevin, og overføres til eikefat som rommer 600 liter, fat som kalles botas. De fylles bare 5/6 fulle. Finovinen lagres under et lag flor, som beskytter mot oksygen. Olorosovinene har for høy alkoholprosent til at flor kan vokse, og utsettes for oksygen.

Fatene med sherry stables i rekker oppå hverandre. Det nederste fatet kalles solera. Jeg trodde inntil jeg oppdaterte meg for dette, at alle fatene inngikk i det som kalles solera. Når vinen tappes på flasker, tapper man fra det nederste fatet. Dette etterfylles med vin fra fatet over, som etterfylles med vin fra fatet over dette igjen, osv. Det øverste fatet etterfylles med ny vin. Sherryene er derfor en blanding av flere årganger. Det finnes visstnok også noe årgangssherry som enkelte produsenter har satt til side.

Det finnes mange ulike typer sherry.

Fino er en lett og delikat tørr vin som er lagret under et lag flor. Det er en vin som ikke holder seg lenge etter at flasken er åpnet. Vinen blir som regel filtrert før den tappes, men da taper den også noe smak. Noen podusenter (bodegaer) har begynt å tappe den en rama, hvilket vil si ufiltrert.

Amontilado er en lagret fino. Som nevnt til etappe 13 betyr det som i Motilla, eller noe tilsvarende. Den får mer et preg av tørket frukt og nøtter, sammenlignet med Fino.

Oloroso betyr duftende. Men har ikke like utpreget aroma som f.eks. en Amontilado. Den har ikke ligget under flor, og har blitt utsatt for oksydering.

Det finnes tørr sherry og søt sherry (cream sherry).

Jeg er egentlig ikke så veldig begeistret for sherry, og har derfor ikke så mange meninger om den. Jeg har tenkt at jeg må gjøre meg mer kjent med sherry. Men jeg kjøper ikke mange flasker sherry for å smake et lite glass av hver, for å finne ut om den faller i smak denne gangen. Det får bli en gang jeg er i Spania, gjerne på en tapasbar hvor jeg kan kjøpe ulike sherryer i glass.

Vinmonopolet har noen podkastepisoder om sherry. Jeg tar med den første av deres to episoder om ulike typer sherry: Episode 328 Bli kjent med manzanilla og fino.

Etappen ender i Sevilla. Det er et par operareferanser til Sevilla. To av de aller mest populære operaene har handling eller i alle fall scener i Sevilla. Jeg starter med Gioachino Rossinis “Barberen i Sevilla”, komponert av en italiens komponist basert på et fransk skuespill. For de som ikke er helt operanerder: Den er basert på det første skuespillet i en trilogi av den franske forfatteren Pierre Beaumarchais: “Le Barbier de Séville”. Det andre skuespillet i trilogien er “Le Mariage de Figaro”, som ble til Mozarts opera Figaros bryllup. Den mest kjente arien fra Figaros Bryllup er FIgaros “Largo al factotum”. Men jeg velger i stedet Rossinas arie “Una voce poco fa'”.

Den andre operaen som i alle fall har en scene i Sevilla er den franske komponisten Georges Bizets “Carmen”. Her er arien “Près des remparts de Séville”.

Los vinos det la Vuelta 2024.

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.