Bilde på toppen: Frog17, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
Det ble Ben O’Connors dag i går, med både etappeseier og en ganske solid ledelse på den røde ledertrøyen. Det var en imponerende oppvisning. Jeg så ikke hele etappen, men den spanske landskapet kan være fascinerende.
Dagens etappe er 180,5 km lang kupert etappe. Det er en andrekategori stigning drøyt 30 km før mål. Feltet kan nok bli tynnet ut opp den bakken. Som jeg kommer litt tilbake til, er Córdoba den byen i Europa med høyest gjennomsnittstemperatur i juli og august. Ifølge Yr vil det bli 39 grader og sol, så varmen kan bli en utfordring.
Startbyen ligger et par mil nord for Malaga. Som nevnt i går var viner fra Malaga en gang en storhet, men det er nok i dag en falmet storhet — med mindre hipsterne har kastet seg over den vinen også.
DO Sierras de Málaga er en nyere, og mer moderne vin. Sierras de Málaga betyr vel noe sliktt som Málagafjellene. Det klassifiserte området er det samme som det tradisjonelle Málaga-området. Det er et av de nyere klassifiserte områdene i Spania. Klassifiseringen ble opprettet i 2001. Det produseres hvitvin, rosévin og rødvin, og et stort antall druer er tillatt.
Målbyen Córdoba er en by med flott maurisk arkitektur. Byen skal være den byen i Europa med høyest sommertemperatur i Europa, med en gjennomsnittstemperatur på 37 grader i juli og august. Om det er oppdaterte tall, vet jeg ikke. Det sette stadig nye varmerekorder, så kanskje er den høyere nå. Når jeg skriver dette sitter jeg i Syd-Frankrike hvor det i snart tre uker har vært godt over 30 grader, som er altfor varmt for en nordbo. Så et er i alle fall sikkert: Om jeg skal besøke Córdoba, blir det ikke om sommeren.
Et stykke syd for Córdoba finner vi det nordligste klassifiserte vinområdet i Andalucia: DO Montilla-Moriles. Det er et jordsmonn med leire, kalsium og mye marine fossiler. Det kan etter det jeg klarer å finne ut, minne om jordsmonnet i Chablis. Området er mest kjent for hvite dessertviner, laget av druen Pedro Ximénez, som også brukes til produksjon av søt sherry. Druen har lite syre, og er derfor uegnet til produksjon av bordvin. Vinmonopolet har én vin fra dette området, en Equipo Navazos OVNI Pedro Ximénez 2021. Vinmonopolets, eller det er vel snarere importørens beskrivelse, får meg til å tvile på det jeg har lest om området, og som jeg har gjengitt ovenfor. Den er laget av 100% Pedro Ximénes, og beskrives som “Lett og tørr med god friskhet og balanse”. Vinen er genrelt utsolgt, men finnes i to butikker, så sjansen til å smake den er begrenet.
Jeg har ikke tenkt å gi meg med Flamenco helt ennå. Jeg kan ikke skryte på meg å kjenne den musikken særlig godt, og for meg har det først og fremst vært gitarmusikk, sammen med dans. Jeg har likt flamenco, i alle fall det jeg har trodd har vært flamenco, men den tradisjonelle flamencoen som jeg var innom i går, har nok ikke blitt min favorittmusikk. Jeg har noen gitaristnavn i bakhodet. Men han jeg har hørt mest på er nok Paco de Lucia. Jeg har også vært på noen konserter med ham, dels flamencokonserter og også på en konsert sammen med jazzgitaristene John McLaughlin og Al Di Meola i Oslo konserthus. Om jeg skal være ærlig, så tror jeg ikke at jeg hadde hørt om Paco de Lucia før den konserten, men de to andre visste jeg en del om. Det var Paco de Lucia som gjorde sterkest inntrykk på den konserten, og det var etter denne konserten at jeg gikk på kanskje et par konserter med Paco de Lucia. Her er et opptak med de tre, jeg tror det er fra Verona i Italia.
Los vinos det la Vuelta 2024.
- 1. etappe: Lisboa > Oeiras
- 2. etappe: Cascais > Ourém
- 3. etappe: Lousã > Castelo Branco
- 4. etappe: Plasencia > Pico Villuercas
- 5. etappe: Fuente del Maestre > Sevilla
- 6. etappe: Carrefour Jerez Sur. Jerez de la Frontera > Yunquera
- 7. etappe: Archidona > Córdoba
- 8. etappe: Úbeda > Cazorla
- 9. etappe: Motril > Granada
- 10. etappe: Ponteareas > Baiona
- 11. etappe: Campus Tecnológico Cortizo. Padrón > Campus Tecnológico Cortizo. Padrón
- 12. etappe: Ourense Termal > Estación de montaña de Manzaneda
- 13. etappe: Lugo > Puerto de Ancares
- 14. etappe: Villafranca del Bierzo > Villablino
- 15. etappe: Infiesto > Valgrande-Pajares. Cuitu Negru
- 16. etappe: Luanco > Lagos de Covadonga
- 17. etappe: Monumento Juan de Castillo. Arnuero > Santander
- 18. etappe: Vitoria-Gasteiz > Maeztu-Parque Natural de Izki
- 19. etappe: Logroño > Alto de Moncalvillo
- 20. etappe: Villarcayo > Picón Blanco
- 21. etappe: Distrito Telefónica. Madrid > Madrid
Los vinos de la Vuelta
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.