Bilde på toppen: Frog17, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
Det var ikke noen stor overraskelse at Wout van Aert stakk av med seieren på gårsdagens etappe. Når man først har kvittet seg med de utpregde spurterne, er det ikke så mange som slår ham i en spurt.
Dagens etappe er 159 km lang, og blir betegnet som “Medium Mountain”. Den har en toppavslutning. Også denne er tredjekategori. Den er ikke så lang, men den har partier med opptil 20% stigning, så det er ikke utenkelig at noen vil angripe her for å få en etappeseier og/eller vinne tid på konkurrentene. Det kan også tenkes at et brudd kan gå inn, og da vil mye avhenge av hvem som eventuelt sitter i dette bruddet når de kommer til den avsluttende stigningen.
Nå skal vi inn i landet og inn i fjellene. Det er ikke noen virkelig høye fjell, men etappen går ganske høyt, fra ca 500 meter over havet på det laveste, og opp til 1229 meter. Nå er det en del høytliggende vinmarker i Spania. Både Sveits og Italia gjør krav på å ha Europas høyestliggende vinmarker, med vinmarker som ligger på 1150 meter. Men de blir de slått av Spania, hvor det er vinmarker som ligger på 1700 meter. Lenge hevdet Argentina å ha de høyesliggende vinmarkene på ca 3 000 meter, men nå er det Tibet som ligger på topp, men vinmarker på 3 563,31 meter. Hvis noen lurer på hvordan man måler slike høyder, anbefalere jeg geologenes kommentar til 19. etappe i årets Tour de France: Hvor høyt er høyt?
De spanske vinmarkene på rundt 1700 meter ligger i og for seg i Spania, men ikke i Europa. De er på skråningen mot Teide, på Kanariøyen Tenerif. Holder vi oss på det spanske fastlandet, ligger den høyeste vinmarken på 1386 meter. Vi er ikke så veldig langt unna, men det passer likevel bedre å inkludere den i morgen.
Poenget med denne litt lange innledningen, som viste seg å ende i morgen, er at i slike høyder som dagens etappe, er det få vinmarker. Skjønt klimaendringene gjør at en del produsenter trekker oppover i høyden. Langs dagens etappe har jeg ikke lyktes med å finne noe. Men jeg har ikke klart å finne noen jeg ikke allerede har nevnt.
Los vinos det la Vuelta 2024.
- 1. etappe: Lisboa > Oeiras
- 2. etappe: Cascais > Ourém
- 3. etappe: Lousã > Castelo Branco
- 4. etappe: Plasencia > Pico Villuercas
- 5. etappe: Fuente del Maestre > Sevilla
- 6. etappe: Carrefour Jerez Sur. Jerez de la Frontera > Yunquera
- 7. etappe: Archidona > Córdoba
- 8. etappe: Úbeda > Cazorla
- 9. etappe: Motril > Granada
- 10. etappe: Ponteareas > Baiona
- 11. etappe: Campus Tecnológico Cortizo. Padrón > Campus Tecnológico Cortizo. Padrón
- 12. etappe: Ourense Termal > Estación de montaña de Manzaneda
- 13. etappe: Lugo > Puerto de Ancares
- 14. etappe: Villafranca del Bierzo > Villablino
- 15. etappe: Infiesto > Valgrande-Pajares. Cuitu Negru
- 16. etappe: Luanco > Lagos de Covadonga
- 17. etappe: Monumento Juan de Castillo. Arnuero > Santander
- 18. etappe: Vitoria-Gasteiz > Maeztu-Parque Natural de Izki
- 19. etappe: Logroño > Alto de Moncalvillo
- 20. etappe: Villarcayo > Picón Blanco
Los vinos de la Vuelta
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.