Los vinos de la Vuelta 2024. 10. etappe: Ponteareas > Baiona

Bilde på toppen: Frog17, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

I går meldte våre venner geologene om uroligheter i Lisboa, uroligheter i form av et jordskjelv med styrke 5,4. Men det var visst ingen alvorleige ødeleggelser eller skader. Jeg vet ikke mer enn det jeg har lest i deres melding på Bluesky.

Det ble en spennende etappe på søndag, og Adam Yates var den sterkeste denne gangen. Ricahrd Carapz imponerte også, og rykket opp til andre plass i sammendraget. Det ble en del endringer i sammendraget, uten at jeg går inn i detaljer. Det er ikke mange norske ryttere i årets Vuelta, det er bare Torstein Træen (Bahrain Victorious) og Sven Erik Bystrøm (Groupama-FDJ). Torstein Træen syklet flott så lenge det varte, men dessverre holdt det ikke helt til mål.

Dagens etappe er en 160 km lang fjelletappe. Selv om den er klassifisert som en fjelletappe, er den ikke på langt nær så heftig som søndagens etappe. Vi er i nordvest, og klimaet her er preget av Atlanterhavet. Det betyr generelt kjøligere og mer fuktig vær. Den første uken var mange plaget av varmen. Det bør ikke være noe problem her. Ifølge Yr skal det være det vi kan kalle godt norsk sommervær.

Vi har nå forflyttet oss fra de sydøstlige Middelhavsområdene til den nordlige atlanterhavskysten. Vi har kommet til det som ofte omtales som “Det grønne Spania”. Her er klimaet relativt kjølig og fuktig.

En del av etappen går omtrent langs grensen mellom Spania og Portugal, og vi kan være litt grensekryssende her. Vi skal holde oss i denne delen av Spania i noen dager. Så jeg velger å ta en tur tilbake til Portugal, før vi fortsetter i Spania i dagene som kommer.

Vi tar turen ned til området for Vinho Verde (grønn vin) i Portugal. Da har vi kommet nesten, men bare nesten ned til det området vi var innom til tredje etappe. Vi får dermed i alle fall en slags oversikt over Portugal, selv om vi ikke har gått ned i detaljer. Da jeg første om og smakte Vinho Verde, som begynner å bli veldig mange år siden, ble vi fortalt at den hadde navnet Vinho Verde fordi den var laget av litt umodne druer, som ga vinen et visst grønnskjær. Jeg har blitt litt usikker på den forklaringen. Jeg har i alle fall ikke klart å finne noen bekreftelse på det når jeg nå har lett etter mer informasjon om vinen. Jeg anbefaler igjen Vinmonpolets podkast episode 285 Portugal på 60 minutter. De starter nordfra, så Vinho Verde er det først området de går gjennom.

Noe jeg ikke var klar over før jeg begynte å samle informasjon til vin langs etappene i årets Vuelta, er at det også lages en rød Vinho Verde. En grønn rødvin, eller en rød grønnvin, det må være vinen for dagens regjering! Jeg har bare smakt Vinho Verde som hvitvin, og jeg må innrømme at det er en del år siden sist. Jeg husker den som en frisk, lett perlende vin med mye syre. Det er mulig det finnes større variasjoner. Her kreves det mer forskning!

Fuktig luft og mye regn gjør druene utsatt for råte. Det er derfor vanlig å binde opp vinstokkene slik at de vokser høyt, med god klaring til bakken.

Til hvit Vinho Verde er følgende druer anbefalt: Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal-Branco, Batoca, Loureiro og Trajadura. I tillegg er følgende druer tillatt, men i relativt sett mindre omfang: Cainho, Cascal, Diagalves, Esgana-Cão, Fernão-Pires, Folgasão, Godelho, Lameiro, Malvasia-Fina, Malvasia-Rei, São-Mamede, Semilão og Talia.

Jeg vet lite om disse druene. Alvarinho, eller Albariño som de skriver i Spania kommer vi tilbae til i morgen.

Til rødvin og rosévin er disse druene anbefalt: Azal-Tinto, Borraçal, Brancelho, Espadeiro, Padeiro-de-Basto, Pedral, Rabo-de-Ovelha og Vinhão. Tillatte druer er Alicante-Bouschet, Doçal, Espadeiro-Mole, Grand-Noir, Labrusco, Pical, Touriga-Nacional, Trincadeira-Preta og Verdelho-Tinto. Igjen: Dette er druer som er ukjente for meg.

Los vinos det la Vuelta 2024.

Los vinos de la Vuelta

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.