Bilde på toppen: Frog17, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
Det blir alltid litt spennende når vi har kommet ut i den andre og eventuelt tredje uken i en grand tour, hvor et brudd med ofte ganske ukjente syklister som er ufarlige i de ulike sammenlagtkonkurransene får gå. Ingen av storlagene med noen form for sammenlagtambisjoner vil bruke krefter på å kjøre dem inn. Da er det fint å se en rytter som Pablo Castrillo fra et lite lag, få sin virkelig store dag med en seier i Vuelta som sin første proffseier. I de ulike sammenlagtkonkurransene ble det ingen endringer av betydning.
I dag er det en 176 km lang fjelletappe med toppavslutning. Den avsluttes med en bakke på 7.5 km med 9,3% stigning i snitt, og 15% på det bratteste. Så her kommer nok sammenlagtkandidatene til å melde seg på igjen. Kanskje kommer det et nytt angrep fra Primoz Roglic.
Etappen starter i Galicia, hvor vi for det meste har holdt oss de siste dagene, tar en sving innom Castilla y León, før målbyen er i en liten tarm av Galicia, klemt mellom Castilla y León og Asturias. Det er ikke det mest spennende vinområdet i Spania. Det blir nesten en slags vinmessig bakevje mellom mer interessante områder.
Jeg velger å ta turen innom Valles de Benavente, litt lenger syd enn dagens etappe. Det er et Vino de Calidad con Indicación Geográfica klassifisert område. Det tilsvarer det franske IGP og det italienske IGT, altså nivået under DO.
Valles de Benavente beskrives som et slags overgangsområde mellom Galicia og Castilla y León. Det har vært vinproduksjon her siden middelalderen. Som vi kan vente i et område som ligger i et slags krysningspunkt mellom flere andre vinområder, er det påvirkning fra alle disse områdene. Tidligere var området kjent for en perlende rosévin. Men nå lages det hvit, rosé og rødvin. Hvitvin lages mest av Verdejo og Malvasia, hvorav Verdejo er den som viser mest lovende resultater. Vinene beskrives som friske, lette og florale, med aroma av grønne epler.
Rødvin og rosévin lages av Mencia, Tempranillo og Prieto Picudo. Disse komplementeres av mindre mengder Garnacha og Cabernet Sauvignon. Til gårsdagens etappe skrev jeg at Mencia var en ukjent drue for meg, og jeg har ikke blitt bedre kjent med den siden i går. Prieto Picuedo er også ukjent for meg. Den beskrives som en mørk drue som først og fremst dyrkes i denne delen av Spania. Den gir ganske lette rosévner med aroma av jordbær og bringebær, og mørke rødviner.
Los vinos det la Vuelta 2024.
- 1. etappe: Lisboa > Oeiras
- 2. etappe: Cascais > Ourém
- 3. etappe: Lousã > Castelo Branco
- 4. etappe: Plasencia > Pico Villuercas
- 5. etappe: Fuente del Maestre > Sevilla
- 6. etappe: Carrefour Jerez Sur. Jerez de la Frontera > Yunquera
- 7. etappe: Archidona > Córdoba
- 8. etappe: Úbeda > Cazorla
- 9. etappe: Motril > Granada
- 10. etappe: Ponteareas > Baiona
- 11. etappe: Campus Tecnológico Cortizo. Padrón > Campus Tecnológico Cortizo. Padrón
- 12. etappe: Ourense Termal > Estación de montaña de Manzaneda
- 13. etappe: Lugo > Puerto de Ancares
- 14. etappe: Villafranca del Bierzo > Villablino
- 15. etappe: Infiesto > Valgrande-Pajares. Cuitu Negru
- 16. etappe: Luanco > Lagos de Covadonga
- 17. etappe: Monumento Juan de Castillo. Arnuero > Santander
- 18. etappe: Vitoria-Gasteiz > Maeztu-Parque Natural de Izki
- 19. etappe: Logroño > Alto de Moncalvillo
- 20. etappe: Villarcayo > Picón Blanco
Los vinos de la Vuelta
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.