Bilde på toppen: Frog17, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
Det ble ikke helt som ventet på søndag, og det var bra. Det blir mer spennende om det ikke går helt “etter oppskriften”. Det ville ha gitt høye odds om man hadde satset på Pablo Castrillo som vinner på denne etappen, rytteren som fant sin førse proffseier opp til Montaña de Manzaneda sist torsdag. Han sykler nok ganske sikkert for et større lag enn Equipo Kern Pharma neste sesong. Jeg hadde ventet at Primoz Roglic skulle ha tatt mer tid fra Ben O’Connor enn hva han gjorde. Jeg hadde ventet at han skulle overta den røde ledertrøyen. Og jeg hadde ikke ventet at Primoz Roglic skulle bli slått av Enric Mas på en slik etappe. Men det betyr at Vueltaen lever, og ikke noe er avgjort så langt. Wout van Aert beholdt poengtrøyen, og han klarte så vidt å sikre seg klatretrøyen også, selv om Jay Vine nå har like mange poeng.
Dagens etappe er en 181,5 km lang fjelletappe med toppavslutning. Rytterne får i det minste noen uklassifiserte “småkontter” å kjøre seg varme på, før det igjen blir harde klatringer. Det avsluttende stigningen ser ikke ut til å være like hard som på søndagens etappe.
Vi er fortsatt i Asturias, og hele denne etappen går i den provisen. Som jeg har nevnt noen ganger, kan ikke Asturias by på veldig mye interessant vin. Derfor har jeg forsøkt å servere det som finnes her i ganske små glass. Men nå er det tomt, i alle fall har ikke jeg klart å finne mer.
I morgen kommer vi til Cantabria. Der vil vi finne noe vin, men heller ikke det er det mest spennende vinområdet. Torsdag kommer vi inn i Baskerland, og det er mer interessant, og deretter setter Vueltaen kursen innover i landet.
Jeg henter derfor fram noe musikk i dag. Isaac Albéniz er en av Spanias kjente komponister. En av hans kjente komposisjoner går under navnet “Asturias (Leyenda)”. Den tråden som forbinder komposisjonen med Asturias er i beste fall tynn. Men i mangel av noe annet får man klamre seg til tynne tråder. Isaac Albéniz fra fra Katalonia, og komposisjonen ble først utgitt i Barcelona. Komposisjonen er inpirert av andalusisk flamenco og ikke musikk fra Asturias. Navnet Asturias (Leyenda) ble gitt av den tyske forleggeren Hofmeister ved en utgivelse i 1911, etter Isaac Albéniz’ død i 1909. Men navnet har blitt hengende ved komposisjonen.
Det finnes mange versjoner transkribert for gitar. Da jeg lette etter en innspilling på YouTube fant jeg flest fremført på gitar. Men Isaac Albéniz komponerte den for piano, så jeg har funnet fram en innspilling med piano. Det er ikke mulig å overføre musikk eksakt fra piano til gitar. Når man bruker alle ti fingrene, er det mulig å spille ti toner samtidig på et piano, men gitaren har bare seks strenger slik at det ikke er mulig å spille flere enn seks toner samtidig. Et moderne piano med 88 tangenter har et register på litt over syv oktaver. En gitar har et register på et sted mellom tre og fire oktaver, og man skal være særdeles langfingret for å kunne utnytte hele registeret på en gang. Man kan spille toner som ligger tett på et piano, men det er ikke mulig å spille mer enn en tone om gangen på en streng på gitaren. De som har transkribert for gitar har løst dette på litt ulike måter. Uansett: Her er den først for piano.
Men jeg tar også med en versjon hvor den spilles på gitar. Jeg har her valgt en innspilling med den autstralske gitaristen John Williams. Jeg oppdaget gitaristen John Williams før jeg oppdaget komponisten John Williams, som særlig er kjent for filmmusikk, og det tok litt tid før jeg forsto at det ikke er samme person. Litt nerdestoff: Når man spiller klassisk gitar kan det ofte bli litt støy når man flytter fingrene på venstre hånd, en støy man på engelsk gjerne kaller “squeeky”, jeg har ikke funnet noen god norsk betegnelse. Hos Andrés Segovia hører man det ganske ofte, selv om det ikke er veldig hørbart i den innspillingen av Francesco Tarregas Recuerdos de la Alhambra, som jeg valgte til niende etappe. John Williams har perfeksjonert en renere teknikk, og det er veldig sjelden man hører dette når han spiller.
Jeg ville egentlig ha valgt innspillingen nedenfor, som jeg synes er bedre. Men den lar seg tydeligvis ikke inkludere i en bloggpost som denne, så for å få den må man gå til YouTube.
For supernerder har jeg også tatt med en innspilling med Andrès Segovia. Særlig fra ca 2.30 minutter og utover blir det ganske tydelig at hans teknikk ikke er like ren som John Williams’.
Los vinos det la Vuelta 2024.
- 1. etappe: Lisboa > Oeiras
- 2. etappe: Cascais > Ourém
- 3. etappe: Lousã > Castelo Branco
- 4. etappe: Plasencia > Pico Villuercas
- 5. etappe: Fuente del Maestre > Sevilla
- 6. etappe: Carrefour Jerez Sur. Jerez de la Frontera > Yunquera
- 7. etappe: Archidona > Córdoba
- 8. etappe: Úbeda > Cazorla
- 9. etappe: Motril > Granada
- 10. etappe: Ponteareas > Baiona
- 11. etappe: Campus Tecnológico Cortizo. Padrón > Campus Tecnológico Cortizo. Padrón
- 12. etappe: Ourense Termal > Estación de montaña de Manzaneda
- 13. etappe: Lugo > Puerto de Ancares
- 14. etappe: Villafranca del Bierzo > Villablino
- 15. etappe: Infiesto > Valgrande-Pajares. Cuitu Negru
- 16. etappe: Luanco > Lagos de Covadonga
- 17. etappe: Monumento Juan de Castillo. Arnuero > Santander
- 18. etappe: Vitoria-Gasteiz > Maeztu-Parque Natural de Izki
- 19. etappe: Logroño > Alto de Moncalvillo
- 20. etappe: Villarcayo > Picón Blanco
- 21. etappe: Distrito Telefónica. Madrid > Madrid
Los vinos de la Vuelta
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2025
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.