Bilde på toppen: Frog17, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
Equipo Kern Pharma er årets lag i Vueltaen. Etter at Pablo Castrillo hadde tatt to etappeseire var det hjemmehåpet Urko Berrade Fernandez slo til med nok en etappeseier til dette laget. Som ventet ble det en seier fra brudd. På toppen av sammenlagtlisten er det stort sett uendret, bortsett fra at Mikel Landa falt ned fra femte til tiende plass, og en del av de som lå bak ham i går, rykket en plass opp i går.
Dagens etappe er 168 km lang og kupert, med en ganske heftig toppavslutning. Spørsmålet er om noen av sammenlagtfavorittene bryr seg om etappeseier, eller om de bare vokter på hverandre og lar noen fra et klatresterkt brudd vinne etappen. Mellom sammenlagtfavorittene lukter det Primoz Roglic av denne etappen, men Enric Mas har vist seg sterk mot slutten av Vueltaen.
Nå er vi i Rioja, et av Spanias mest kjente vinområder. Det er mest kjent for rødvin, laget av druen Trempranillo. Rioja ligger langs elva Ebro nord i Spania. Rioja var det første vinområdet i Spania som fikk klassifikasjon DO, nå DOCa (Denominación de Origen Calificada). Noen har hevdet at Rioja hvilte for lenge på sine laurbær som den høyest klassifiserte og mest kjente vinregioenen i Spania, og at andre områder passerte Rioja, som ikke riktig hadde våknet. Jeg kjenner ikke spansk vin godt nok til å kunne mene noe om det. Men Rioja helt dominerende i hyllene for spansk rødvin hos Vinmonopolet, som tyder på at det er denne folk i Norge kjøper.
Litt om spansk vinklassifiering. Denne klassifiseringen gjelder for all spansk vin, så vi kunne og kanskje burde ha gjennomgått denne. Men som en venn en gang sa det: Bedre sent enn enda senere.
- DOCa (Denominación de Origen Calificada) er det høyeste nivået. Det tilsvarer DOCG i Italia.
- DO (Denominación de Origen) er det nest høyeste nivået. Det tilsvarer AOP i Frankrike og DOC i Italia. Frankrike har ikke et nivå som tilsvarer DOCa/DOCG.
- VP (Vino de Pago) er en klassifisering for enkeltprodusenter som faller utenfor DO/DOCa klassifiseringen, gjerne fordi de ligger utenfor et klassifisert område eller fordi vinstilen ikke korresponderer med klassifiseringen. Men det er produsenter på et høyt nivå. Jeg kan tenke meg at de såkalte “supertoscanerne” i Italia ville ha passet inn i en slik kategori — som ikke finnes i den italienske vinklassifieringen. Det er 14 VP-klassifiserte produsenter i Spania. I Frankrike har Chateau Grillet, ved Còte Rotié i Rhône en egen klassifisering, som bare omfatter denne ene produsenten. Men det er en AOP-klassifisering, det er ikke en egen klassifiseringskategori.
- VC (Vino de Calidad con Indicación Geográfica) vin med geografisk indikajson er nivået under DO, men over landvin. Det tilsvarer det franske IGP og det italienske IGT.
- VT (Vino de la Tierra) er landvin, som tilsvarer Vin de Pays i Frankrike.
Rioja er delt i tre underområder: Rioja Alta (øvre Rioja), Rioja Alavesa og Rioja Oriental (tidligere Rioja Baja – nedre Rioja). Den høyestliggende delen av Rioja Alta, samt Rioja Alavesa, regnes som de beste områdene.
Rioja Alavesa er det nordligste av disse områene, nord for Ebro. Vi er i provinsen Baskerland, ikke La Rioja. Men det hører uansett til vinområdet Rioja. Administrative grenser og grensene for vinområder er ikke alltid sammenfallende. Her har topografien betydd mer enn det administrative. Området ligger i lé av det som må være en del av den cantabriske fjellkjeden, og er dermed i stor grad spart for de kjølige atlanterhavsvindene som jeg nevnte ovenfor. Kanskje ligger det også i regnskyggen, og får en føhnvind. Men dette kan jeg for lite om. Skjønt jeg har lest at denne delen av Rijoa er mest påvirket av kjølende vinder fra Atlanterhavet, som tyder på at det ikke er noen føhnvind.
Det produseres mest rødvin, som utgjør ca 75% av produksjonen. Om jeg skal være ærlig, tenker jeg på Rioja bare som rødvin, og er neppe alene om det. Men ca 15% av produksjonen i Rioja er rosévin, og ca 10% er hvitvin. Hvitvin produseres etter det jeg forstår først og fremst i Rioja Alvasea. Det produseres også noe musserende vin, men det ser ikke ut til å være så mye at det er statistisk signifikant. Hvitvinene lages av druene Malvasia, Viura og Garnacha Blanca. Det er alt jeg i denne omgang vil si om hvite viner fra Rioja. Enn så lenge har jeg ikke smakt mye hvitvin eller rosévin fra Rioja.
Så til rød Rioja. Hoveddruen er Tempranillo. Men man bruker også druene Graciano, Mazuelo og Garnacha. Jeg er mer fortrolig med de franske enn de spanske druenavnene. Mazuelo er den samme som Carignan, og Garnacha er den som kalles Grenache i Frankrike. Noen produsenter bruker også noe Cabernet Sauvignon. Marqués de Riscal nevnes som en produsent som også bruker Cabernet Sauvignon. Hvis du vil vite mer om druen Tempranillo, kan du gå til Vinmonopolets podkast episode 78 Tempranillo – bli kjent med druen.
Rioja Alvasea og Rioja Alta regnes som de beste områdene. Rioja Oriental ligger lenger mot øst, og dagens etappe går ikke dit.
Rioja har en lang historie med vinproduksjon. Romerne brakte vinen hit, som til så mange andre områder. Vinproduksjonen blomstret fra ca 200 før vår tidsregning, til omtrent år 600. Under maurernes okkupasjon av Spania og fram til senmiddelalderen, forfalt vinproduksjonen. Skjønt jeg tror ikke maurerne kom så langt nord som vi er nå. Igjen er det sider ved spansk historie som jeg ikke kjenner særlig godt.
Fra 1500-tallet begynte vinproduksjonen igjen å ta seg opp, og nådde nye høyder på slutten av 1800-tallet. Vinlusen phylloxera som tok knekken på det meste av europeisk vinproduksjon, og i andre halvdel av 1800-tallet var det meste av vinstokkene i Frankrike ødelagt. Men Spania hadde til da sluppet unna. Vinhandlere fra Bordeaux orienterte seg da mot bl.a. Rioja for å kjøpe vin, og det var med dem praksisen med lagring av vin på eikefat ble innført i Rioja. Men i 1901 kom pylloxeraen også til Rioja.
Rød Rioja har typisk vært fatlagret, med smak av vanilje, krydder og tørket frukt. Rioja selges gjerne med fire lagringsbetegnelser. Om jeg har forstått det rett, er dette generelle lagringsbetegnelser for spansk vin, ikke bare for Rioja. Jeg har i alle fall sett disse betegnelsene brukt på annen spansk vin.
- Vino joven er ung vin. Den kan ha vært lagret noe på fat, men er som regel ikke det. Den må være tappet på flaske året etter at druene ble høstet.
- Crianza må være minst to år gammel, hvorav minst 12 måneder på fat.
- Reserva må være minst tre år gammel, hvorav minst 12 måneder på små fat.
- Gran reserva omfatter spsielt utvalgte viner, og produseres bare i gode årganger. De må være lagret minst to år på fat og tre år på flaske, før de selges.
En del produsenter har endret i alle fall deler av produksjonen til en mer fruktdrevet vin som ikke er fatlagret. De selges gjerne uten lagringsbetegnelse. I alle fall når jeg skal ha rødvin til sommerens grillmat, foretrekker jeg disse fremfor viner preget av fatlagring. Men til høstens lam er Rioja en klassiker. For mer om denne utviklingen, viser jeg nok en gang til Vinmonopolets podkast, denne gang episode 74 Bli med til det nye Spania.
Når vi sneier innom Rioja, og det dreier seg om sykkel, må jeg ta med en lenke til Decanters artikkel “Travel guide: Plan a Rioja cycling tour”. Det er en plan for en sykkeltur over fem dager, med dagsetapper på 30-40 km, med andre ord overkommelig for de fleste.
Til Tour de France hentet jeg fram noen franske vintegneserier. Jeg tar med to til denne etappen også, nå med handlingen lagt til Rioja.
Det er en sammenhengende historie i to bind. Det handler igjen om vinjournalisten Géraldine Leroy som vi møtte i Burgund til 7. etappe i årets Tour de France. Denne gangen nøster hun historien til en vinprodusent i Rijoa som gikk seirende ut av en smaking, men som ingen visste noe om. Den mediesky produsenten har holdt en særdeles lav profil.
Det finnes også noen spanske tegneserier. Men jeg leser ikke spansk, så de vet jeg ikke noe om.
Bestill første bok fra
Bestill andre bok fra
Los vinos det la Vuelta 2024.
- 1. etappe: Lisboa > Oeiras
- 2. etappe: Cascais > Ourém
- 3. etappe: Lousã > Castelo Branco
- 4. etappe: Plasencia > Pico Villuercas
- 5. etappe: Fuente del Maestre > Sevilla
- 6. etappe: Carrefour Jerez Sur. Jerez de la Frontera > Yunquera
- 7. etappe: Archidona > Córdoba
- 8. etappe: Úbeda > Cazorla
- 9. etappe: Motril > Granada
- 10. etappe: Ponteareas > Baiona
- 11. etappe: Campus Tecnológico Cortizo. Padrón > Campus Tecnológico Cortizo. Padrón
- 12. etappe: Ourense Termal > Estación de montaña de Manzaneda
- 13. etappe: Lugo > Puerto de Ancares
- 14. etappe: Villafranca del Bierzo > Villablino
- 15. etappe: Infiesto > Valgrande-Pajares. Cuitu Negru
- 16. etappe: Luanco > Lagos de Covadonga
- 17. etappe: Monumento Juan de Castillo. Arnuero > Santander
- 18. etappe: Vitoria-Gasteiz > Maeztu-Parque Natural de Izki
- 19. etappe: Logroño > Alto de Moncalvillo
- 20. etappe: Villarcayo > Picón Blanco
Los vinos de la Vuelta
Les Vins du Tour de France
- Les vins du Tour de France 2024
- Les vins du Tour de France 2023
- Les Vins du Tour de France 2022
- Les Vins du Tour de France 2021
- Les Vins du Tour de France 2020
- Les Vins du Tour de France 2019
- Les Vins du Tour de France 2018
- Les Vins du Tour de France 2017
- Les Vins du Tour de France 2016
- Les Vins du Tour de France 2015
- Les Vins du Tour de France 2014
- Les vins du Tour de France 2013
- Les vins du Tour de France 2012
- Les vins du Tour de France 2011
- Les vins du Tour de France 2010
I vini del Giro d'Italia
- I vini del Giro d'Italia 2024
- I vini del Giro d'Italia 2023
- I vini del Giro d’Italia 2022.
- I vini del Giro d’Italia 2021.
- I vini del Giro d’Italia 2020.
- I vini del Giro d'Italia 2017
- I vini del Giro d'Italia 2016
- I vini del Giro d'Italia 2015
- I vini del Giro d’Italia 2014
- I vini del Giro d’Italia 2013
- I vini del Giro d’Italia 2012
- I vini del Giro d’Italia 2011
Ønsker du bedre forhold for syklende?
Meld deg inn i Syklistforeningen, organisasjonen som arbeider for hverdags– og tursyklister. Syklistene arbeider politisk nasjonalt og lokalt for å bedre forholdene for syklister. Vi trenger en slagkraftig organisasjon om ivaretar de syklendes interesser. Som medlem får du gode medlemstilbud og andre fordeler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokallag i Oslo.
Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk, som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.
Grasrotandelen: Er du blant oss som pleier å tape penger på tipping, Lotto eller andre pengespill fra Norsk Tipping? La noe av pengene gå til å støtte arbeidet for de syklendes interesser. Syklistforeningen Oslo er registrert som grasrotmottaker nummer 995213400 (peker til PDF-fil med strekkode du kan ta med deg til kommisjonæren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om grasrotandelen hos Norsk Tipping.