Årets jule(øl)kalender

Nå er åretes jule(øl)kalender klar. Jeg har hatt en slik julekalender siden tidlig på 1980-tallet. Den gangen kunne man kjøpe en kasse øl, og en kasse øl inneholdt 24 flasker. 24 flasker passet fint som 24 luker, altså passet den veldig godt som julekalender. Det var dette som satte meg på idéen.

Den gangen var utvalget mildt sagt begrenset. Jeg husker ikke detaljer, men de første årene var det stort sett en kasse Ringnes-juleøl. Med årene kom det litt flere typer, så jeg kunne bytte ut noen av standardflaskene med noe annet. Utvalget ble bedre med årene, og samtidig forsvant kassene. I dag selges ikke lenger øl i kasser med 24 flasker. Nå kommer ølet i mange ulike flasketyper, og mye kommer i bokser. Selv om mange flasker fortsatt inneholder 1/3 liter øl, kan fasongen være ulik. Noen er slanke, andre mer lubne. Jeg har en gammel ølkasse, men flaskene (og boksene) passer ikke lenger i den kassen.

For noen år siden hadde Vinmonopolet en julekalendereske, med en stor eske og 24 gaveesker, nummerert fra 1 til 24. Jeg fikk heldigvis kjøpt en slik før norske alkhoholmoralister mente at det var alkoholreklame, så det fikk ikke Vinmonopolet lov til å selge. Nå selger dagligvarebutikker øljulekalendere, en kartong med 24 juleøl. Men min jule(øl)kalender har alltid inneholdt øl som jeg må på Vinmonopolet for å kjøpe. Jeg er egentlig ikke veldig glad i sterkt øl. Men den norske grensen for “butikkøl” er 4,75% alkohol. Når jeg kjøper øl i Frankrike, hvor det ikke er en slik grense, har det meste av det ølet jeg pleier å kjøpet 5-7% alkohol, og jeg tror ikke det er tilfeldig at det er denne styrken det brygges til når man ikke må tilpasse seg en grense på 4,75%.

Med tiden har utvalget blitt så stort at det blir stadig vanskeligere å velge. Jeg er ikke veldig begeistret for mørkt og søtt “kakeøl”. Jeg liker heller ikke at ølet veldig sterkt. Jeg har kjøpt noe øl som har inneholdt opp til 19% alkohol. Det er lenge siden syntes det var interessant at ølet var sterkt og “effektfullt”. Og jeg vil helst ha det på flakser på 1/3 liter, eller kanskje 0,5 liter. Noe øl kommer bare i gammeldagse helflasker på 2/3 liter. Kombinasjonen store flasker og sterkt øl kan bli litt for mye av det gode.

I julekalendersesongen blir det gjerne noen dager hvor jeg ikke åpner en luke i den julekalenderen. Jeg fristes ikke til å drikke en juleøl før jeg skal på julebord eller ut på noe annet som gjerne innebærer servering av alkohol. Og jeg drikker heller ikke en øl når jeg kommer hjem etter en slik kveld.

Selv om jeg unngår de søteste og mørkeste øltypene, er det fortsatt slik at juleøl som regel ikke er et typisk matøl. Vanligvis drikker jeg øl til mat, og da drikker jeg helst pale ale, litt mørk lager, amber, blonde og lignende øltyper. Etter jul er jeg som regel godt forsynt både når det gjelder julemat og juleøl. Det er ikke lenge siden jeg drakk en flaske Nøgne Ø Julequad årgang 2022. Om den var en del av julekalenderen for 2022 eller 2023, husker jeg ikke. Og det er ikke den eneste flasken med juleøl som har overlevd i kjøleskapet et år eller to. Heldigvis tåler slikt øl ganske lang lagring.

Jeg kjøpte først 12 flasker juleøl på mitt lokale Vinmonopolutsalg på Frogner. Deres utvalg var ganske begrenset. De fortalte at de generelt ikke selger så mye øl, og at de derfor ikke hadde tatt inn så mye. Det polutsalget har gjerne pallesalg av champagne før nyttår, men ølutvalget er mer begrenset. De anbefalte meg å gå til Aker brygge. For et par dager siden var jeg innom polet på Aker brygge. Det blir litt som barn i en godtebutikk. Han jeg snakket med sa at de i år hadde tatt inn 250 typer juleøl. Problemet var ikke å velge, men å velge bort. Jeg kom visst “i skade for” å kjøpe en mer enn jeg egentlig trengte til julekalenderen. Så da er det bare å vente på 1. desember.

Man kan gjerne mene at dette med julekalendre har sklidd ut, ikke minst når det gjelder julekalendre for voksne. I de julekalendrene jeg hadde som barn, som begynner å bli mange år siden, var det i beste fall noen stusselige plastfigurer, om det var noe i det hele tatt. Pakkekalendre var ikke “oppfunnet” den gangen. Nå kan man få juleølkalendere, mange varianter av sjokolade- og lakriskalendere, tekalendere, erotiske julekalendere, og sikkert mye annet.

Juleølkalenderen er ikke den eneste julekalenderen. Det er godt med en julekalender med god sjokolade. Jeg har blitt ganske kresen når det gjelder sjokolade, og mange av de sjokoladekalendrene som selges inneholder sjokolade av dårlig kvalitet. Skal det være, så skal det være, og jeg går for det beste: Jeg har f.eks. bestilt Sverre Sætres “Sjokoladens historie fortalt gjennom 24 luker.” Den ser jeg fram til å spise meg gjennom. I mange år kjøpte jeg sjokoladejulekalender fra Pascal, men nå har det blitt kalendre fra Sverre Sætre.