Gi Operaen til operaen

NRKs musikkanmelder Ragnhild Veire hadde lørdag 2. april en utmerket radioblogg, “Noe for alle alltid — i Operaen?”, hvor hun pekte på at det spilles for lite opera og ballett i vårt nye operabygg. Det er ikke vanskelig å være enig i dette. Når kulturminister Anniken Huitfeldt svarer at Operaen er et kulturhus for folket, er det grunn til alvorlig bekymring. Har vi en kulturminister som ikke har forstått at opera er noe annet enn et bygg?

Operaen legger ut billetter i fire etapper. Først får eksisterende abonneneter tilbud om å fornye sine abonnenter. Deretter åpnes det for tegning av nye abonnenter. Abonnementer er i ferdige serier, som inkluderer nærmere angitte forestillinger i hver serie. Vi har forsøkt dette, men det fungerer i praksis ikke. Våre timeplaner er slik at det ikke er mulig å finne en abonnementsserie hvor det ikke er minst en forestilling som ikke passer.

For slike som oss tilbyr Operaen “skredderabonnementer”. For å få det må man kjøpe billetter til et visst antall forestillinger. Men prisene er som får andre abonnementer, og man kan kjøpe “skredderabonnement” før man åpner for salg av enkeltbilletter. Salg av “skredderabonnement” startet i går, 9. mai. Vi har kjøpt billetter for hele sesongen 2011/2012, og har svidd av ca 28.000 kr av familiens kulturbudsjett. Salget av enkeltbilletter starter 23. mai.

På formiddagen første dag for salg av skredderabonnementer begynte de mest populære forestillingene å bli utsolgt. Utvalget av billetter “Tryllefløyten”, “Trisdan og Isolde” og “Aida” begynte å bli dårlig. Jeg vil tro at “La Boheme” og “Barbereren i Sevilla” selges ut fort.

Det er en seiglivet myte at folk ikke er interessert i opera. Opera er populært. Også i den gamle operaen på Youngstorget var belegget på opera rundt 100%. Beleggprosenten har av åpenbare grunner ikke økt. Men salen i dagens operabygg rommer flere. Så det er flere folk som ser opera i dag enn det var på Youngstorget. Men det kunne vært så mange fler, om man bare hadde satt opp flere forestillinger.

Raghild Veire nevnte oppsetningen av Verdis Rigoletto fra inneværende sesong, som jeg hadde gleden av å se for noen uker siden. Det var en fantastisk god forestilling, og den har fått strålende kritikker. Men den satte opp ti ganger, så var det slutt — i alle fall for denne gang. Om den ikke var helt utsolgt før premieren, så ble den fort det etter at folk fikk lese kritikkene. Ti forestillinger, det betyr at 13-14.000 mennesker får sett denne oppsetningen. Men det kunne ha vært mange fler om det bare hadde vært flere forestillinger.

Om noen som har blitt nysgjerrige på opera og har lyst til å se sin første forestilling, ville jeg for kommende sesong anbefalt “Tryllefløyten”, “Barberen i Sevilla”, “Aida” eller “La Boheme”. Selv om “Trisdan og Isolde” regnes for 1800-tallets viktigste musikkverk ved siden av Beethovens 9. symfoni, så er nok det en opera for de litt viderekommende. En fersk operalytter vil kunne få de fleste av sine fordommer bekreftet her.

Jeg vil også varmt anbefale ballettene, særlig noen av de mer moderne. Men disse forestillingene selges (dessverre) ikke ut like fort som operaeforestillingene. Så publikumskapasitet og utilgjengelige billetter er ikke det samme problemet her.

Det tragiske er at når Operaen starter salget av enkeltbilletter den 23. mai, vil det ikke være mange billetter igjen til noen av disse forestillingene — om noen i det hele tatt. “La Boheme”, i Stefan Herheims regi, settes opp 17 ganger kommende sesong. Kanskje er det nok til at det fortsatt er noen billetter igjen til denne. Løp og kjøp!

Vi har et flott operabygg med en sal hvor det er en fantastisk akustikk. Men i Operaen spilles det forestillinger på under halvparten av årets dager. Folk står i kø for å se opera, men får ikke billetter.

Kjære kulturminister Anniken Huitfeld: Norge har mange kulturhus for folket. Det kunne sikkert ha vært fler, og jeg skulle ønske at Oslo kunne få et konserthus som har en akkustikk som lar Oslofilharmonien komme til sin rett. Men en opera er ikke bare et bygg. Opera er en fantastisk kunstart som mange vil oppleve. Ikke frata folket muligheten til å oppleve opera i vårt fantastiske operahus fordi huset brukes til alt mulig annet.

Gi Operaen til operean.