I vini del Giro d’Italia 2023. Etappe 19: Longarone – Tre Cime di Lavaredo (Rif. Auronzo)

Primoz Roglic våknet til liv igjen. Men klarte ikke å riste av seg Geraint Thomas. Andreas Leknessund klarte ikke å henge med helt til slutt, men ligger fortsatt på åttende plass.

I dag er det mer fjell. Det er en 183 km lang etappe. Det går oppover fra start, med noen nedkjøringer fra topper de skal over, før etappen avsluttes på toppen av Passo Tre Croci og Tre Cime di Lavaredo, med stigning på opp til 18%. Det kommer nok til å bli angrep på denne etappen.

Dagens etappe starter 436 meter over havet. De første 20 km går det litt nedover, og så går det stort sett oppover. Vi må ha med profilen på dagens etappe også.

Etter ca 65 km er rytterne ikke under 1000 meter, og da er vi for høyt til at vi kan klare å finne noe interessant vin, selv om det unntaksvis dyrkes vindruer så høyt, noe vi var innom til 14. etappe. Hvis vi skal ha håp om å finne vin, må vi lete langs starten av etappen.

Vi starter i Veneto, men er på grensen til Friuli-Venezia Giulia. Vi finner god vin i Friuli. Men da må vi til de østlige delene av regionen, og vi er omtrent så langt vest som vi kan komme. Nå omfattes både den delen av Friuli og den delen av Veneto som vi er i, av de store DOCene DOC Delle Venezie og DOC Prosecco. Men det betyr ikke at det produseres interessant vin her.

Vi får la vinen ligge. Om vi skal tro infomasjonen fra arrangøren, er startbyen Longrone en slags iskremhovedstad, og det arrangeres hvert år en internasjonal iskremmesse. Man kan godt velge vin til en iskrem. Men da skal det være en søt dessertvin. En god dessertvin har en god balanse mellom sødme og syre. Det kan ikke bare være søtt, da blir det søtt kliss.

Det finnes mange utmerkede italienske dessertviner. Men ikke fra det området vi nå er inne i. Hva man skal velge avhenger dels av hva slags iskrem det er, dels av tilbehøret. Til sjokoladebaserte desserter, som inkluderer sjokoladeis — i alle fall av den mørke sorten, foretrekker jeg en rød dessertvin. Til lysere desserter, f.eks. en med vanlijeis i sentrum, vil jeg foretrekke en hvit dessertvin.

Serverer man is med det som det nå er sesong for: jordbær, er min favoritt den lett musserende Brachetto d’Aqui fra Piemonte. Når sant skal sier, vil jeg heller ha jordbær med is enn is med jordbær, og gjerne et glass Brachetto til. Jeg elsker jordbær. Det er sommer for meg. Men det må være ordenltige jordbær, ikke smakløse importerte jordbær eller drivhusjordbær. Da jeg vokste opp hadde vi kjøkkenhage, og der vokste det jordbær.

Andre viner som passer godt til jordbær, er DOC Malvasia di Casorzo d’Asti og DOC Malvasia di Castelnuovo don Bosco., begge fra Piemonte. I Italiensk vin kan vi lese følgende om denne vinen:

“Begge disse vinene [DOC Malvasia di Casorzo d’Asti og DOC Malvasia di Castelnuovo don Bosco.] lages i relativt små mengder nord for Asti og minner om Brachetto d’Aqui litt lenger syd, det vil si sødemfulle, lavalkoholiske, friske rødviner i perlende eller musserende stil.”

Gaudio Malvasia di Casorzo Dolce Stil Novo 2022, til 248 kroner for en flaske, er et utmerket eksemplar av arten.

Vi er lært opp til å tro at norske jordbær er så mye bedre enn jordbær fra andre steder. Svenskene mener de samme om svenske jordbær. Mykje lys, og ikkje altfor mykje varme gir lang modning og mye smak. Jeg har spist en del utmerkede belgiske og nederlandske jordbær, i Belgia og Nederland. Min teori, men det er bare en teori som jeg ikke har fått bekreftet, er at de jordbærene vi importeres plukkes før de er ordentlig modne, for at de skal tåle transporten bedre — akkurat som man gjør med bananer. Da får de ikke den virkelig gode jordbærsmaken. Jeg skrev det meste av dette mens jeg var i Frankrike, og hadde vært der et par uker. Jeg spiste jordbær hver dag. Det beste sommerpålegget for meg er skiver av friske jordbær, men et ørlite sukkerdryss. Franske jordbær smaker aldeles utmerket, i Frankrike. Det er en type dyrkede jordbær som smaker nesten som markjordbær, og det er noen av de beste jordbærene jeg får.

Mange anbefaler også Moscato d’Asti til jordbær Jeg ville kanskje heller ha valgt den om isen serveres med mer gule frukter og bær.

Jeg har sett at noen anbefaler champagne. Da må det i så fall være en søt champagne, og det må jeg erkjenne at jeg ikke har smakt. Jeg har forsøkt med tørr og halvtørr champagne, noe jeg ikke kan enbefale. Jeg finner bare en søt champagne på Vinmonopolet, en Lamblot Caroline Doux 2012, som koster 599 kroner. Jeg kommer nok til å holde meg til Brachetto eller kanskje Moscato, som er langt rimeligere enn champagne.

Jeg tror vi må nøye oss med det for i dag.

Italiensk vin

Min hovedkilde til  kunnskap om italiensk vin er  Thomas Ilkjær, Paolo  Lolli, Arne Ronold og Ole Udsen: Italiensk vin. Boken kom i tredje utgave i 2018. Siden det hele tiden skjer mye spennende på vinfronten, er denne utgaven selvfølgelig utvidet sammenlignet med tidligere utgaver. I den forrige utgaven hadde forfatterne valgt en systematikk basert på sykkel, ved å dele den inn etter ledergruppen, forfølgerne, hovedfeltet og grupettoen. Jeg syntes i utgangspunktet det var en morsom idé. Men etter å ha brukt den boken en del, syntes jeg ikke at det fungerte. Når man skulle flytte seg fra en region til en annen, måtte man sjekke i innholdsfortegnelsen i hvilken del av feltet forfatterne hadde plassert naboregionen. I tredje utgave har forfatterne valgt en geogfrafisk systematikk, som fungerer bedre. Støtt din lokale bokhandler, og kjøp den der du pleier å kjøpe bøker.

Gambero Rosso Italian Wines

Denne boken utgis hvert år, og er den boken man skal ha for å kunne orientere seg i italiensk vinproduksjon. Man skal selvsagt ha siste utgave, som er 2024-utgaven.

Boken er delt inn etter distrikter. Innenfor hvert distrikt er produsentene listet alfabetisk. Årets utgave omtaler 2500 produsenter og mer enn 45.000 viner.

Boken finnes både i en paperback og Kindle utgave. Et år kjøpte jeg Kindle utgaven. Det angret jeg på. Kindle fungerer dårlig for en oppslagsbok hvor man skal bla mye fram og tilbake. De kunne sikkert laget en bedre elektronisk utgave, men jeg var ganske misfornøyd med den jeg kjøpte.

Kjøp den fra Amazon UK.

Giro d'Italia 2023

I vini del Giro d'Italia

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.