Les vins du Tour de France 2024: 20. etappe: Nice — Col de la Couillole

Man skal aldri si aldri. Men jeg tror at gårsdagens etappe var Jonas Vingegaard siste sjanse til å kapre den gule trøyen fra Tadej Pogacar. Når Vingegaard tapte ytterliggere 1.42 på den etappen og nå ligger 5.03 etter Pogacar, da regner jeg med at løpet er kjørt. Richard Carapaz overtok klatretrøyen. Det kan godt hende at han beholder den til Nice.

Arnaud Demare kom utenfor tidsgrensen, så løpet er definitivt kjørt for hans del. Ellers er alle som startet i dag med videre, som også betyr at UnoX fortsatt har fullt lag. De som har overlevd til nå, bør også komme gjennom de to siste etappene, om de ikke har uhell og blir såpass skadet at de ikke kan fullføre.

Dagens etappe, den nest siste i årets tour, er en 132,8 km lang fjelletappe med toppavslutning. Det er fire klassifiserte stigninger, alle første kategori. Etappen avsluttes på den siste. Også denne etappen kan bli en stor utfordring for de spurterne som er igjen.

Etappen starter ved havet, og går så innover i Alpene. Geologene forteller om en katastrofe som skjedde i Vésubie-dalen i 2020, en dal rytterne sykler i etter at de har vært over Col de Turini. Det er en type katastrofe som vi antageligvis vil se mer av som en følge av klimaendringene. Det var Alex som startet det hele, ikke Alaxander Kristoff, men en storm i Nord-Atlanteren som hadde fått navnet Alex. På enkelte steder kom det 5-600 mm nedbør i løpet av 24 timer. Det blir nesten den samme nedbørsmengden som Bergen fikk i den våteste måneden i 2021, oktober med 641,1 mm. Det førte til store ødeleggelser med ti omkomne og åtte savnede. 19. oktober 2023 ble området rammet av en ny storm. Den var ikke like voldsom som Alex, men også den forårsaket skader.

Jeg hopper over den nærmere beskrivelsen av disse katastrofene. Men de viste en ting: Ved ekstreme nedbørsmengder trenger elvene plass til å flomme over og utover. I dag er det ofte bebyggelse på slike områder, som lett blir skadet eller ødelagt når naturkreftene slår til. Den flomsikringen vi mennesker har laget (som ikke var problemet i Vésubie-dalen) fungerer opp til et visst punkt, men når det overskrides gjør den gjerne vondt verre. I vår del av Frankrike, Languedoc, har jeg ikke opplevd så kraftig regn, men jeg har opplevd at det har kommet 180 mm i løpet av fire timer, også det i oktober. Havet var usedvanlig varmt for årstiden, som ga mye fordampning. Da den fuktige luften traff Cevennene, ble presset oppover og ble avkjølt, ble det et voldsomt regn. Elvene flommet over flomsikringene, tok med seg parkerte biler og andre løse gjenstander, og førte til mange andre skader. Da alarmen gikk, var vi i sportsvarehuset Dechatlon i Montpellier, og hadde parkert i parkeringsgarasjen i underetasjen. Alle fikk beskjed om at de umiddelbart måtte kjøre bilene ut av garasjen. Vi skulle fra Montpellier og ut mot kysten, som ikke var det mest utsatte området. Likevel var det bare så vidt vi klarte å komme oss hjem på grunn av oversvømte veier.

Côte d’Azur er en ganske smal landstripe ved foten av fjellene. Fjellene skjermer området fra kalde vinder fra nord, som bidrar til et mildt vinterklima. Det er dette som har gjort området til et populært turistområde. Som så ofte var det engelske turister som kom hit først. Men et slikt terreng gir ikke grunnlag for noen særlig vinproduksjon.

Litt øst for dagens etappe er høydedraget Bellet. Det er et kupert område rundt landsbyen Saint-Romain-de-Bellet og ligger mellom 200 og 400 meter over havet. Det er den lille lilla flekken helt øst på kartet, rett innenfor Nice.

I utgangspunktet er det et klassifisert område på 650 ha. Men her har urbaniseringen gjort betydelige innhogg i vinmarken, så i dag er det bare ca 50 ha hvor det dyrkes vin. Området nyter godt av en kjølende vind som kommer ned Var-dalen. Det er også en annen vind, som ut fra beskrivelsen høres ut som en vanlig solgangsvind. Om dagen varmes land mye fortere enn vannet. Luften over det varme landet varmes opp og stiger. Vind blåser inn fra sjøen mot det lavtrykket som skapes på denne måten. Denne vinden kommer typisk på ettermiddagen. Om natten er det motsatt. Landet kjøles raskere ned enn sjøen. Luften over varmt vann stiger, og vinden blåser fra land. I dette området betyr det at det om morgenen kommer en relativt kjølig vind ned fra fjellene bak. Alt dette bidrar til en bedre vin. For mye varme gir en slapp og ganske uinterresant vin. Det lokale klimaet akkurat her er gunstig for vindyrking.

Hvitvin lages først og femst på Vermentino, som særlig forbindes med Italia, men som det også dyrkes en del på Korsika. Vi er tross alt ganske nær grensen til Italia. Ca 60% av de hvite druene er Vermentino. I dette området kalles druen Rolle. Ellers brukes Roussanne, Clairette, Bourboulenc, Chardonnay og to for meg ukjente druer: Mayorquin og Pignerol. Vinen er være smaksrik og elegant, med en viss sitruskarakter.

Det dyrkes to røde druer i dette området, i alle fall så lenge vi holder oss til klassifiserte områder: Le Braquet og La Folle-Noire. Skjønt, hvor eksklusiv Le Braquet er, har vært usikkert. Den dyrkes ikke andre steder i Frankrike. Noen kilder sier at det er et åpent spørsmål om det er den samme druen som den italienske Brachetto, som er en av de mest vanlige druene i Italia. Oz Clarke skriver i sin Grapes & Wines i omtalen av italienske Brachetto:

“It may or may not be the same as the French grape Braquet which is found in the wines of Bellet, near Nice.”

Men i den nyeste boken om druer, Jancis Robinsons Wine Grapes, er druen nevnt de blant “varieties often mistaken for Brachetto del Piemonte”, og skriver at Bracquet Noir (den franske) er omtalt allerede i 1783–84. Hun nevner også en hvit mutant, Braquet Blanc de Nice. Siden Jancis Robinsons bok er den nyeste og mest omfattende, velger jeg å stole mest på den i denne saken.

Uansett gir Le Braquet en aromatisk vin med relativt svak farge. Den tåler godt lagring. La Folle-Noir, den svarte gærningen, gir en vin med mye farge og kropp, og kompletterer La Braquet. Det dyrkes ellers de røde druene vi er kjent med fra Middelhavsområdet, som Cinsaut og Grenache.

Det lages også rosévin på Le Braquet, som er relativt kraftig med en krydret smak.

Jeg har ikke drukket mye vin fra Bellet. Mine vurderinger er basert på noen flasker jeg kjøpte et tidligere år da Tour de France var i Nice. Mine to viner fra Bellet ble en rød og en rosé fra Collet de Bovis. Jeg synes at mye av den typiske rosévinen fra Provence kan bli vel lett i smaken, eller ha vel lite smak om man vil. Denne har litt mer smak, bl.a av bringebær og litt krydder. Slike roséviner liker jeg. Ut fra beskrivelsene på nettsidene ser begge ut til å være en typiske Bellet-viner.

Hos Vinmonopolet finner jeg bare én vin fra Bellet: En hvitvin til 380 kr. Den er merket som utsolgt, og da jeg sjekket fantes det bare to flasker igjen, på et utsalg i Trondheim.

Jeg går tilbake til Alex og andre naturkatastrofer, og tar med noen nyhetssaker som antagelig har tilknytning til klimaendringer, fra den tiden Tour de France har pågått. Etter varmerekord i India, med temperaturer over 50 grader, døde 11 personer i New Delhi i kraftig regnvær. I Sveits døde to personer og en er savnet etter jordskred. I Nord-Italia er det voldsomt regnvær og jordskred. Rundt Aten er det nye skogbranner. Ekstremt farlig orkan nærmer seg Karibia – første kategori 4-orkan i Atlanterhavet i juni noensinne. Løpet er kjørt når det gjelder å få havtemperaturen ned, sier klimaforsker. 55 fortsatt savnet etter jordskred i Nepal. Hetebølge i Sør-Europa – disse burde ikke reise, eller fint sommervær som det pleier å omtales som når mediene skriver om nordmenn som rømmer fra sommerregnet i Norge.

Jeg skal forsøke meg på en lang omvei om flom og vin, i et forsøk på å komme tilbake til det som egentlig er temaet. For noen år siden var jeg på en smaking av rødvin fra Bertram-Baltes i Ahr-dalen i Tyskland. Det er en lite kjent dal nord for Mosel-dalen, hvor det produseres mest rødvin laget av Spätburgunder, som er det tyske navnet på Pinot Noir. I juli 2021 var det en kraftig flom i Ahr-dalen etter voldsomt regnvær. Produsenten av den vinen vi smakte, kunne fortelle at ikke bare var en stor del av det årets avling ødelagt, men vinkjelleren med forrige års produksjon var tatt av flommen, slik at hele den årgangen var gått tapt. I tillegg var produksjonslokaler og bolig ødelagt av flommen.

Jeg vil være i Chicago når denne etappen sykles, så jeg vil neppe få muligheten til å følge den live. Men med syv timer tidsforskjell får jeg kanskje resultatet før jeg legger ut på det jeg har planlagt å gjøre den dagen. De første geocachene ble utplassert i mai 2000. Så gamle cacher er det ikke mange av. En av dem er i nærheten av Chicago, og når jeg først er på de kanter har jeg planer om å finne blant annet den.

Hvordan finne de beste, franske vinene?

Jeg kunne ha lagt til: De beste vinenen innenfor sitt område eller innenfor sin kategori. Når det gjelder fransk vin holder jeg meg i hovedsak til fransk vinlitteratur. Når det gjelder oversikt over vinområdene, er to franske vinatlas mine to hovedkilder.

Hvis man vil stu­dere i detalj franske (klas­si­fi­serte) vin­om­rå­der er Grand Atlas des vig­nob­les de France mitt førstevalg. Det er det klart beste vinat­las jeg har sett. Det har detal­jerte kart over alle vin­om­rå­der, med opp­lys­nin­ger om geo­logi og jords­monn, klima, druer og selv­føl­ge­lig vinen. Dette atla­set har vært min hoved­re­fe­ranse til denne og tid­li­gere årgan­ger av Les vins du Tour de Frace. Men det dek­ker bare Frank­rike og er på fransk. Det siste vil sik­kert vil være en bety­de­lig ulempe for enkelte. Jeg har sett etter til­sva­rende atlas for andre vik­tige vin­land, men har ennå ikke fun­net noen.

Kjøp fra

2916231226Et annet vinat­las for Frank­rike er L’Atlas des vins de France, utgitt av Le Monde. Som det nyeste atlaset på markdet, antar jeg at dette er det mest oppdaterte, uten at jeg direkte har sammenlignet atlasene. Kartene i Grand Atlas des vig­nob­les de France er mer detaljerte. Men L'Atlas des Vins inkluderer IGP-områder, som gjør at vi finner noen av de ofte interessante områdene som er klassifisert på lavere nivå enn AOP. Men gjenomgangen av disse vinene er, av relativt åpenbare grunner, ikke så veldig detaljert.

Kjøp fra

Det har kommet noen flere vinatlas, så det stemmer ikke lenger at L’Atlas des vins de France er det nyeste på markedet. Det har også kommet vinatlas for enkelte regioner. Men disse har jeg så langt ikke sett nærmere på.

Når jeg leter etter gode vinprodusenter innefor de ulike områdene, hva enten det er vin langs Tour de France ruten, eller viner jeg selv ønsker å smake og eventuelt kjøpe, orienterer jeg meg i tre bøker. Det er veldig mange vinprodusenter som reklamerer med vinsmaking. Man kan ikke besøke dem helt tilfeldig. Da risikerer man å besøke mange middelmådige produsenter og gå glipp av de gode. Og det er minst et livslangt prosjekt å besøke alle.

Når jeg smaker på vin hos en produsent, føler jeg et visst press for å kjøpe noe, selv om man selvsagt bare kan si takk og gå. Man må gjøre noen forundersøkelser, og velge ut gode produsenter. Det er til dette formålet jeg særlig benytter disse tre bøkene. De kommer i nye utgaver hver år, og det er 2024-utgavene som nå er aktuelle. Jeg har alltid vanskelig for å bestemme meg når valget står mellom tre slike bøker, så jeg pleier å kjøpe alle tre og sammenholde opplysninger fra dem.

Le Guide des Meilleurs vins de France

Denne boken gis ut av vinmagasinet La Revue du Vin de France. I praksis er denne boken min favoritt og den jeg leter i først, uten at jeg dermed har grunnlag for å si at den er bedre enn de andre bøkene. Årets utgave omfatter 1230 produsenter og 7400 viner.

Kjøp den fra

Le Guide Hachette des vins

For meg er dette den andre boken jeg slår opp i. Jeg har ikke noen annen forklaring på hvorfor det har blitt slik, annet enn at det var den andre boken jeg gjorde meg kjent med. Den innholder omtale av flere viner enn Le Guide des Meilleurs vins de France, i denne utgaven 35 000 viner.

Kjøp den fra

Guides des vins. Bettane + Desseauve

Jeg begynte å kjøpe denne for å ha alle tre. Den var den tredje som jeg ble kjent med, og er fortsatt den jeg konsulterer som nummer tre. Det er mer et uttrykk for en vane enn for en kvaltetsvurdering.

Kjøp den fra

Det har også kommet en del slike årlige guider for utvalgte vinområder. Så langt har jeg ikke kjøpt noen av dem. Det er grenser for hvor mange slike bøker man kan kjøpe. Kanskje kommer jeg til å kjøpe noen for utvalgte områder som jeg har planer om å besøke.

Guider til rimeligere viner

Det finnes også guidebøker for rimeligere viner. Jeg har kjøpt noen, men har sluttet å kjøpe dem. Det betyr ikke at jeg er snobbete og bare drikker dyr vin. Det meste av den vinen jeg drikker er relativt rimelig. Rimelige viner er ikke ekskludert fra de guidebøkene som er nevnt ovenfor, og virkelig gode, rimelige vinkjøp finner man også i dem. Men hvis jeg virkelig leter etter vin, eventuelt oppsøker produsenter, da gjør jeg ikke det for å finne billig vin. Hvis jeg skal ha en rimelig vin, velger jeg en vin blant de jeg finner i supermarkedene, når jeg er i Frankrike.

Noen vinmagasiner

I tillegg til nevnte bøker, følger jeg med i vinomtaler i aviser m.m., først og fremst Aftenposten, Dagens Næringsliv og nettstedet Aperitif. I tillegg leser jeg de to franske vinmagasinene La Revue du Vin de France og Terre de Vins. Det siste utgis i Languedoc, og har en noe sydfransk profil. Videre leser jeg det engelske Decanter.

Les vins de Tour de France 2024

Les Vins du Tour de France

I vini del Giro d'Italia

Los vinos de la Vuelta

Ønsker du bedre for­hold for syklende?

Meld deg inn i Syk­lis­tfor­eningen, orga­ni­sa­sjo­nen som arbei­der for hver­dags– og tur­syk­lis­ter. Syk­lis­tene arbei­der poli­tisk nasjo­nalt og lokalt for å bedre for­hol­dene for syk­lis­ter. Vi tren­ger en slag­kraf­tig orga­ni­sa­sjon om iva­re­tar de syk­len­des inter­es­ser. Som med­lem får du gode med­lems­til­bud og andre for­de­ler. Meld deg inn nå! Se her om Sykistforeningens lokal­lag i Oslo.

Dessverre er Syklistforeningen medlem av Trygg Trafikk,  som er en bilistorganisasjon med hovedbudskap at bilen skal fram, og at alle andre må passe seg. Når det gjelder sykling har de ikke stort annet å bidra med enn et evindelig mas om å bruke hjelm. Enda verre: Trygg Trafikk er igjen medlem av bilbransjens lobbyorganisasjon Opplysningskontoret for veitrafikken. Dette gjør at jeg har blitt ganske ambivalent til foreningen. Men lokallaget i Oslo gjør en viktig jobb for oss som bor der.

Gras­rot­an­de­len: Er du blant oss som pleier å tape pen­ger på tip­ping, Lotto eller andre penge­spill fra Norsk Tip­ping? La noe av pen­gene gå til å støtte arbei­det for de syk­len­des inter­es­ser. Syklistforeningen Oslo  er regist­rert som gras­rot­mot­ta­ker num­mer 995213400 (peker til PDF-fil med strek­kode du kan ta med deg til kom­mi­sjo­næ­ren). Grasrotandelen må gå til lokale foreninger, så jeg håper andre lokallag også benytter den muligheten. Men jeg har ikke noen detaljer om dette. Les mer om gras­rot­an­de­len hos Norsk Tip­ping.